Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kanadskí policajti zabili nebezpečného muža: Podozrivý terorista plánoval útočiť do 72 hodín!

Muž mal v pláne útočiť už počas najbližších 72 hodín
Muž mal v pláne útočiť už počas najbližších 72 hodín (Zdroj: SITA/AP)

TORONTO - Muž podozrivý z prípravy teroristického útoku, ktorého pri stredajšej akcii zabili kanadskí policajti, mal v pláne útočiť už počas najbližších 72 hodín. Informovala o tom dnes kanadská polícia, na ktorú sa odvoláva spravodajská stanica BBC.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zaslal kanadským kolegom z Kráľovskej kanadskej jazdnej polície (RCMP) video zachytávajúce podozrivého človeka, ako sa pripravuje na útok. Príslušník RCMP Mike Cabana na dnešnej tlačovej besede uviedol, že FBI ich zalarmovali v stredu skoro ráno miestneho času. Upozornili ich na "neznámeho jednotlivca, ktorý je v poslednej fáze plánovania útoku v Kanade s využitím podomácky vyrobeného zariadenia".

Na dnešnej tlačovej besede zároveň policajti zverejnili video s maskovaným mužom, ktorý na ňom odsúdil západných "nepriateľov islamu", odkazoval na útoky v Paríži a Bruseli a zaviazal sa k podpore extrémistickej skupiny Daeš.

Kanadská polícia identifikovala podozrivého ako 24-ročného Aarona Drivera a podnikla raziu v jeho dome v mestečku Strathroy v provincii Ontário, 225 kilometrov juhozápadne od Toronta. Drivera, o ktorom polícia vedela, že je podporovateľom Daeš, následne pri tomto policajnom zásahu zabili.

Drivera zatkli prvýkrát ešte vlani v júni za vyjadrovanie podpory Daeš na sociálnych sieťach. Na slobode bol podmienečne s nariadeným obmedzením pohybu. Napriek tomu, že pohyb podozrivého úrady monitorovali, nebol pod trvalým dohľadom polície.

Driver počas stredajšieho policajného zásahu najskôr odpálil výbušné zariadenie na zadnom sedadle taxíka. Pri explózii utrpel spolu s taxikárom zranenia. Polícia ho následne zastrelila vo chvíli, keď sa chystal odpáliť ďalšie výbušné zariadenie, spresnila RCMP. Kam Driver smeroval a či to bolo na miesto, kde plánoval uskutočniť svoj útok, nie je nateraz známe. Polícia však konštatovala, že Driver nespolupracoval so žiadnym komplicom.

Viac o téme: TeroristaKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu