Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Svet obletela správa, že vodca Daeš je mŕtvy: Potom nastal zvrat, všetko je inak

Abu Bakr Baghdádí
Abu Bakr Baghdádí (Zdroj: SITA)

ANKARA/DAMASK - Vodcu extrémistickej organizácie Daeš abú Bakra Baghdádího zabili pri náletoch koalície vedenej Spojenými štátmi, na sýrske mesto Rakka. Informoval o tom v pondelok portál tureckého provládneho konzervatívneho denníka Yeni Šafak, ktorý sa odvolal na správu tlačovej agentúry Amak napojenej na Daeš, zverejnenú na webe.

Správu o Baghdádího smrti prevzali aj ďalšie arabské médiá. Baghdádí zahynul v nedeľu ráno 12. júna pri leteckých útokoch koalície v Sýrii, ako údajne informoval agentúru Amak samotný Daeš. Velenie koaličnej operácie sa zatiaľ k informácii nevyjadrilo. 

Amak, tzv. oficiálna tlačová agentúra extrémistickej organizácie, uviedla vo vyhlásení zverejnenom v mene Dáišu, že ich "kalif" Baghdádí bol zabitý. "Abú Bakra Baghdádího zabili pri náletoch koalície na Rakku v piaty deň ramadánu," uvádzalo sa vo vyhlásení agentúry Amak, ktoré citoval portál tureckého denníka Yeni Šafak (Nový úsvit).

Denník The Independent tvrdí, že vyhlásenie o umrtí vodcu Daeš je falošné

Vyhlásenie o úmrtí vodcu extrémistickej organizácie Daeš abú Bakra Baghdádího, ktoré sa dnes rozšírilo po internete, bolo pravdepodobne digitálne upravené a falošné. Napísal to britský internetový denník The Independent. "Abú Bakra Baghdádího zabili pri náletoch koalície na Rakku v piaty deň ramadánu," uvádzalo sa v údajnom vyhlásení agentúry Amak, ktoré citoval v pondelok portál tureckého konzervatívneho denníka Yeni Šafak (Nový úsvit). Baghdádí mal zahynúť pri leteckých útokoch koalície v Sýrii, ako údajne informoval agentúru Amak samotný Daeš.

Amak, tzv. oficiálna tlačová agentúra Daeš, prostredníctvom ktorej sa táto organizácia prihlásila aj k masakre v Orlande, však podľa The Independent žiadne vyhlásenie v tomto duchu nezverejnila. Turecké, iránske, iracké ale aj ruské médiá sa podľa The Independent nechali oklamať digitálne upraveným obrázkom, ktorý mal pôsobiť ako mediálne vyhlásenie Daeš. Správu o Baghdádího smrti prevzali aj arabské a britské médiá, jej obsah však bol rýchlo spochybnený. Konkurenčné weby dokonca tvrdili, že al-Baghdádího zranili pri leteckom útoku na jeho konvoj v Iraku.

Hovorca amerického centrálneho velenie, ktoré koordinuje letecké útoky v Iraku a Sýrii pre The Independent uviedol, že o medializovanej správe vie, nemôže k nej však poskytnúť žiadne informácie. Letecký útok na samozvaného kalifa sa nespomína ani v spravodajskom bulletine rozhlasu Daeš al-Baján.  Falošné správy o úmrtí Baghdádího sa šíria sporadicky v období, keď sa IS snaží udržať si svoje obsadené územia v Sýrii a Iraku.

Viac o téme: RakkaDaešAbú Bakr Baghdádí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu