Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Nemecku začali s monitorovaním extrémistov: Odhalenie plánu Sýrčan zdôvodnil takto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Úrady v Nemecku monitorujú takmer 500 islamských extrémistov, ktorí podľa ich presvedčenia predstavujú možnú bezpečnostnú hrozbu. Deň po zatknutí troch mužov podozrivých z plánovania útoku na území krajiny v mene militantnej organizácie Daeš to dnes oznámili nemeckí predstavitelia.

Muži - identifikovaní len ako sýrski občania Hamza C. (27), Mahúd B. (25) a Abd Arahmán A. K. (31) - boli zatknutí na troch rôznych miestach po Nemecku na základe tipu od štvrtého podozrivého, ktorý sa sám skontaktoval s francúzskymi úradmi začiatkom tohto roka. Nemecko síce nezažilo útoky islamských extrémistov, ktoré by si vyžiadali hromadné obete tak ako nedávne atentáty vo Francúzsku a Belgicku, ale úrady tvrdia, že krajina je terčom teroristov a riziko útokov je vysoké.

"Ešte je príliš skoro na hĺbkové hodnotenie situácie vo svetle včerajších udalostí," uviedol hovorca nemeckého ministerstva vnútra Johannes Dimroth, ktorého citovala tlačová agentúra AP. Dodal, že úrady musia čakať na výsledok vyšetrovania prokuratúry. Všetci traja zatknutí v Nemecku žili v utečeneckých centrách. To len zosilňuje obavy, že Islamský štát možno posiela do Európy bojovníkov, ktorí predstierajú, že sú žiadateľmi o azyl. Vlani v Nemecku zaregistrovali príchod takmer 1,1 milióna žiadateľov o azyl. Mnohí z nich utekajú pred vojnou a prenasledovaním v Sýrii, Iraku a Afganistane.

Dimroth informoval, že úrady pravidelne dostávajú tipy o možných islamských extrémistoch, ktorí prichádzajú do Nemecka ako žiadatelia o azyl, a tieto správy systematicky preverujú. Hovorca však nespresnil, koľkí zo 499 islamských extrémistov sledovaných štátnou alebo spolkovou políciou sú žiadateľmi o azyl. Spolková prokuratúra vyhlásila, že zatknutí muži zamýšľali podniknúť útok v historickom centre západonemeckého mesta Düsseldorf, hoci s konkrétnou prípravou zatiaľ nezačali.

Nemecký týždenník Der Spiegel dnes napísal, že plán malo vykonať celkovo desať útočníkov, z nich dvaja mali odpáliť samovražedné vesty. Magazín zdroj tejto informácie neuviedol, ale dodal, že francúzske úrady ju získali od Saleha A., 25-ročného Sýrčana, ktorý sa nachádza vo väzbe vo Francúzsku. Priezvisko žiadneho podozrivého nebolo uvedené vzhľadom na nemecké zákony na ochranu súkromia.

Nad sledovaním úrady strávili mesiace

Úrady strávili celé mesiace nenápadným sledovaním troch mužov, nakoniec vo štvrtok proti nim podnikli zásah, pretože jeden z podozrivých plánoval odcestovať do južnej Európy, napísal Der Spiegel. Podozrivý militant Daeš Saleh A. odhalil francúzskym úradom plán na teroristické útoky v Nemecku preto, že už bol "vyčerpaný". Napísal to dnes francúzsky denník Le Monde.

Sýrčan Saleh A., ktorý chcel spolu s ďalšími troma mužmi v historickom centre Düsseldorfu zabiť veľké počty ľudí výbušnými zariadeniami a strelnými zbraňami, sa sám vzdal parížskej polícii 1. februára. A uviedol, že už trpí vyčerpaním. Podľa nemeckých novín Süddeutsche Zeitung Saleh A. v následnom priznaní povedal, že vedenie Daeš si ho v apríli 2014 predvolalo do mesta Rakka, faktického sídla organizácie na severe Sýrie.

Údajne dostal príkazy založiť spiacu bunku v Nemecku s cieľom spáchať teroristické činy v Düsseldorfe. Saleh A. úradom povedal, že sa rozhodol priznať, keď si to s misiou rozmyslel kvôli svojej malej dcére - nechcel, aby mala otca teroristu. Šéf odborov nemeckých policajtov DPoIG Rainer Wendt dnes upozornil, že súčasťou stratégie Daeš je obrátiť verejnosť proti utečencom a že po najnovšom zatýkaní by nemali žiadatelia o azyl ako celok získať zlú povesť.

Viac o téme: SýrčanDaešÚtok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu