Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Daeš opäť ohrozuje sýrsku Palmýru: Nebezpečenstvo raketového odpálenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Extrémistická skupina Daeš opäť postupuje smerom na sýrske mesto Palmýra. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu al-Baján, ktorú prevádzkuje Daeš.

Militanti tak znovu ohrozujú túto starovekú lokalitu; iba niekoľko týždňov po tom, ako ju z područia Daeš dobyli sýrske vládne sily s podporou ruského vojenského letectva a pozemných špeciálnych jednotiek. Palmýru predtým takmer desať mesiacov ovládali radikáli z Daeš. Počas tohto obdobia džihádisti zničili v meste mnohé stavebné pamätihodnosti, vyhnali jeho obyvateľov a brutálne povraždili mnoho zajatcov. 

Uvedené islamistické rádio dnes odvysielalo správu, že militanti z Daeš sa zmocnili opusteného raketového odpaľovacieho zariadenia v blízkosti leteckej základne menej než 60 kilometrov od Palmýry. 

Zariadenie leží na hlavnej trase spájajúcej Palmýru s vojenskou základňou a hlavným mestom provincie Homs. Táto situácia ohrozuje vládne zásobovacie cesty. Postup extrémistov na Palmýru potvrdilo aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). 

Viac o téme: SýriaPalmýraDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu