Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Daeš použil náboje s obsahom chlóru, medzinárodná koalícia im to odplatila: Zabili kľúčového vodcu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Delostrelecké náboje s obsahom chlóru využívali džihádisti z Daeš pri nedávnom ostreľovaní kurdských ozbrojených síl na severe Iraku. Informovala o tom dnes iránska spravodajská televízia Press TV s odvolaním sa na kurdské zdroje.

Podľa nich si spomínané útoky vyžiadali tri obete z radov civilného obyvateľstva. Stovky ďalších ľudí utrpeli zranenia. Viacero kurdských bojovníkov sa následne sťažovalo na problémy s dýchaním, previezli ich preto do nemocnice v Kirkúku. 

Tri deti prišli o život pri dvoch chemických útokoch Islamského štátu v severnom Iraku, ku ktorým došlo ráno 12. marca. Zranenia utrpelo vtedy až 1500 ľudí. Dejiskom útoku bolo mestečko Taza.

Daeš rozmáha svoje chápadlá: Ich člen verboval bojovníkov v slnečnom Taliansku 

Americké špeciálne sily počas februárovej operácie na severe krajiny zadržali šéfa teroristickej jednotky vyvíjajúcej chemické zbrane. Spojenými štátmi vedená koalícia tvrdí, že Daeš použil dovtedy z chemických zbraní práve chlór a nekvalitný yperit. Koalícia začala podnikať nálety na teroristickú infraštruktúru týkajúcu sa chemických zbraní v prvých mesiacoch roka. 

Ruská agentúra TASS dnes informovala, že príslušníci irackej armády objavili v provincii Anbár neďaleko lokality, ktorú nedávno ešte kontrolovali džihádisti z Daeš, zariadenie na výrobu chemických bojových látok. Popri rôznych surovinách na výrobu munície pre mínomety a ťažké zbrane tam našli aj zariadenia na spracovanie chemikálií, chlór a iné chemické látky.

Pri nálete medzinárodnej koalície bol zabitý jeden z lídrov Daeš

Jeden z kľúčových vodcov militantnej organizácie Daeš v irackej provincii Anbár prišiel o život pri nálete medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo obrany, ktoré citovala spravodajská stanica BBC.

Abú Wahíb, bývalý člen teroristickej siete al-Káida v Iraku, bol podľa slov Pentagónu zabitý v piatok pri leteckom útoku. Riadená strela údajne zasiahla auto, ktoré šoféroval. Wahíb sa smutne preslávil v roku 2013, keď stál za usmrtením skupiny sýrskych kamionistov, ktorí cestovali cez Irak. Za mŕtveho ho pritom v minulosti označili už niekoľkokrát. 

Pentagón ho označil za "vojenského emira v provincii Anbár" a dodal, že pri nálete boli usmrtení aj traja ďalší militanti. "Byť lídrom Daeš v Iraku či Sýrii je v súčasnosti veľmi nebezpečné," uviedol hovorca amerického ministerstva obrany Peter Cook. Medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi podniká voči militantnom v Iraku nálety už od roku 2014, keď sa tam Daeš podarilo získať kontrolu nad rozsiahlymi územiami. 

 

Viac o téme: DaešAnbárAbú Wahíb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu