Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Laura odišla za mužom do Sýrie a pridala sa k Daeš: Drsná spoveď ženy, ktorá sa dala oklamať

Bojovníci Daeš.
Bojovníci Daeš. (Zdroj: Twitter)

LONDÝN - Belgičanka, ktorá konvertovala na islam a odsťahovala sa za manželom do Sýrie, varovala ostatné ženy, aby nikdy neurobili rovnakú chybu. Laura Passoniová (30) sa minulý rok vrátila do vlasti plná rozčarovania a navyše si zavarila aj u tamojších úradov, ktoré ju odsúdili na päť rokov podmienečne a pokutu vo výške 15-tisíc eur.

Spoveď nešťastnej matky, ktorej krásna dcéra (20) utiekla k IS: Porodila som monštrum!

Laura pracovala v supermarkete v belgickom meste Charleroi, kde spoznala svojho budúceho manžela, Tunisana Usámu Rayana. Zamilovala sa do neho a súhlasila, že s ním odíde späť do jeho vlasti a nakoniec do Sýrie. Rodina žila od roku 2014 do marca 2015 v Al-Babe, neďaleko Aleppa.

"Nikto ma nenútil, aby som sa stala moslimkou, bola som presvedčená. Išla som tam dobrovoľne a z vlastnej vôle, konvertovala som na moslimku a potom som nadobudla presvedčenie, že kalifát je jediné miesto pre mňa a pre moju rodinu, kde môžeme žiť. Až po príchode som naozaj spoznala význam slova teror," povedala pre Daily Mail Belgičanka, ktorá neskoro pochopila, že sľuby Daeš sú iba lož.

Bola uväznená v dome, kde mohla akurát tak upratovať a variť. Povolenie odísť mala iba vtedy, ak bola oblečená do burky a v sprievode svojho manžela. Bez jeho prítomnosti nemohla používať ani len internet. Uvedomila si, že toto nie je miesto, kde chce nechať vyrastať svojich potomkov; štvorročného syna z predchádzajúceho vzťahu, rovnako ako dieťa, ktoré mala s terajším mužom.

"Neplatili sa žiadne dane, zdravotná starostlivosť bola zadarmo a využívali veľa alternatívnej medicíny, liečby, ktorú by ste nikde v európskom zdravotníctve nevideli. Ale život tu bol veľmi drahý a peniaze nestačili," porozprávala Laura o svojom živote pod tvrdou rukou Daeš, kedy sa cítila ako väzeň.

"Začala som sa veľmi báť, že by mi mohli vziať deti. Bol to pravý opak toho, čo sľubovala propaganda kalifátu. Rozhodla som sa utiecť, keď som si uvedomila, aké reálne je riziko, že môj syn by mohol skončiť ako terorista," vysvetlila žena, ktorej sa podarilo získať mobilný telefón a tajne komunikovať s rodičmi. Dostala sa do Turecka, ale odmietla uviesť podrobnosti zo strachu, že by mohla dostať tých, ktorí jej pomáhali do nebezpečenstva.

Obrovský teror Daeš: Zmasakroval 250 žien a ich rodín, lebo odmietli sexuálny džihád

Po návrate zo Sýrie ju belgická polícia zatkla, ale keď ich presvedčila o oľutovaní svojho činu, naparili jej iba päťročnú podmienku a pokutu 15.000 eur. Taktiež jej zakázali používanie všetkých sociálnych sietí. Sociálni pracovníci jej na tri mesiace vzali deti, ktoré nakoniec vrátili starým rodičom.

"Prijala som trest. Ak mám byť úprimná, bola to úľava v porovnaní s peklom, ktorým som si prešla v Sýrii," hovorí žena, ktorá môže opäť vídať svoje deti a teraz bojuje proti Daeš aj verejnými vystúpeniami. "Moja rada mladým ženám znie, ak o tom uvažujete, nerobte to," varovala. Jej manžel sa pravdepodobne stále nachádza v Sýrii.

Viac o téme: Islamský štátDaešLaura Passoniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu