Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Teroristi Daeš prekročili hranice: V boji použili smrtiaci plyn

(Zdroj: SITA)

DAMASK - Bojovníci teroristickej organizácie Daeš údajne použili pri útoku na vojakov sýrskej armády yperit. Stalo sa tak v bitke o armádne letisko vo východnej provincii Dajr az-Zaur, informovali v pondelok večer sýrske štátne médiá. Správu nebolo možné nezávisle overiť. Podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv SOHR islamskí radikáli na severe Sýrie zostrelili sýrske vojenské lietadlo. Armáda potvrdila, že prišla o stroj, ktorý bol na monitorovacej misii. Zasiahla ho údajne raketa, pilot sa katapultoval, armáda začala záchrannú operáciu.

"Teroristi použili granáty s horčičným plynom, čo spôsobilo, že obete sa udusili," oznámila štátna televízia k údajnému chemickému útoku. Sýrske médiá nespresnili, koľko mŕtvych si útok bojovníkov Daeš na prísne strážene letisko južne od mesta Dajr az-Zaur vyžiadal.

Yperit, známy tiež ako horčicový plyn, leptá oči, pokožku a pľúca. Podľa medzinárodného práva je jeho používanie zakázané. Pozorovatelia už niekoľkokrát Daeš obvinili, že v bojoch v Iraku a Sýrii použil chemické zbrane vrátane yperitu. Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) rovnaké obvinenie vzniesla aj voči sýrskej armáde.

Provincia Dajr az-Zaur má strategickú polohu; pre organizáciu Daeš je spojnicou medzi jeho ústrednou baštou, sýrskou provinciou Rakka a jeho bojovníkmi v Iraku. SOHR monitoruje situáciu v Sýrii z Británie a tvrdia, že na to používa sieť informátorov. Organizácia uvádza, že v bojoch v blízkosti Halab bolo zostrelené vojenské lietadlo. Horieť začalo ešte vo vzduchu a bolo vidieť, ako padá v oblasti Talat al-IS, kde bojuje front An-Nusrat, hlásiaci sa k teroristickej organizácii Al-Kájda. SOHR oznámila, že An-Nusrat pilota zajala a odviezla na svoje veliteľské stanovište.

Sýrska armáda tvrdí, že jej lietadlo zasiahla raketa typu zem-vzduch. An-Nusrat nepotvrdila použitie tejto zbrane. Jej bojovníci tento týždeň lokalitu dobyli, ale teraz čelí podľa Reuters prudkým náletom ruského a sýrskeho letectva. 

Sýrska opozícia neúspešne žiadala svojich spojencov o dodávky protilietadlovej techniky, ale od roku 2011, kedy konflikt začal, sa jej napriek tomu podarilo zostreliť niekoľko sýrskych lietadiel. V Sýrii platí od konca februára prímerie, ktoré sa však nevzťahuje na islamských radikálov, boje proti nim teda pokračujú. V Ženeve majú byť za necelý týždeň obnovené mierové rozhovory o Sýrii.

Boje sú hlásené aj z východnej Sýrie. Agentúra Amaki, ktorá je blízka islamistom, oznámila, že bojovníci Daeš podnikli útok na dedinu vedľa letiska pri Dajr az-Zaur. Dvaja samovražední atentátnici vraj so svojimi vozidlami vrazili do vojakov a "desiatky ich usmrtili". Správu však nie je možné overiť z iných zdrojov.

Asi 60 percent mesta Dajr az-Zaur, kde žije viac ako 200.000 ľudí, je pod kontrolou Daeš. Pozícia islamistov tam pravidelne bombardujú ruská lietadlá. Pri leteckých útokoch proti Daeš podľa agentúry AFP zahynulo v pondelok v Dajr az-Zaur sedem civilistov.

Viac o téme: YperitDajr az-ZaurSOHRDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu