Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Daeš sa naďalej rozrastá: Pridali sa k nim stovky ľudí z ruskej oblasti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Vyše 640 obyvateľov ruskej severokaukazskej Dagestanskej republiky bojuje na strane organizácie Daeš. Oznámil to prezident Dagestanu Ramazan Abdulatipov, informovala dnes agentúra TASS.

Dagenstanské úrady podľa Abdulatipova robia všetko, čo je v ich silách, aby zabránili obyvateľom opustiť krajinu a pripojiť sa k Daeš. "Protiteroristické výbory pôsobia v každom okrese... Každá mešita, každý miestny orgán dostali nariadenie viesť rozhovory a udržiavať kontakt s tými, ktorí sú v krízovej zóne, ktorí mali kontakt s militantmi, ktorí sú si neistí alebo s niečím nespokojní. Musíme pracovať s každým," povedal Abdulatipov.

Riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandr Bortnikov 15. decembra informoval, že na severnom Kaukaze bolo zlikvidovaných 20 z 26 vodcov zoskupení, ktorí prisahali vernosť Daeš. Podľa šéfa FSB sa tento rok podarilo vyše 100 ruským občanom zabrániť v odchode na Blízky východ, kde sa chceli pridať k islamistickým povstalcom.

Poznamenal však, že naďalej pretrváva tendencia, keď stúpa počet ruských občanov, ktorí chcú bojovať v zahraničí po boku islamistov. Väčšinou sú to mladí ľudia. Vyzval preto prijať opatrenia, ktoré by tento trend zvrátili, napríklad formou intenzívnej práce s mládežou.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Oleg Syromolotov v novembri oznámil, že v Sýrii bolo zabitých 160 Rusov bojujúcich v radoch IS. Podľa neho sa z približne 2700 Rusov bojujúcich v Sýrii 73 vrátilo domov a boli uznaní za vinných, ďalších 36 umiestnili po návrate do väzby.

Viac o téme: DagestanDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu