Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obama vyzval Američanov: Ideme stlačiť srdce Daeš, zostaňte bdelí!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyzval dnes Američanov, aby ostali bdelí v čase, keď jeho vláda pracuje nepretržite na tom, aby zaistila ich bezpečnosť tým, že "stlačí" srdce Daeš v zahraničí.

"Stlačením srdca Daeš, jeho jadra v Sýrii a Iraku, im sťažíme pretláčanie ich teroru a propagandy do zvyšku sveta," vyhlásil šéf Bieleho domu počas svojej koncoročnej tlačovej besedy, z ktorej citovala agentúra Reuters. "V rovnakom čase... by sme tu doma mali ostať bdelí," dodal Obama s tým, že každý si môže splniť svoj podiel tým, že bude bdelý a upozorní na čokoľvek podozrivé. 

Na ukončenie občianskej vojny v Sýrii bude podľa Obamu potrebné, aby sa vzdal moci tamojší prezident Bašár Asad, a budúcnosť tohto štátu by mala byť "nesektárska", píše agentúra AP. Kríza sa mohla už dávnejšie zmierniť, pokiaľ by Asad pred rokmi uznal, že ako líder stratil legitimitu, a bol by odstúpil. 

Obama upozornil, že bezprostredným cieľom misie v Sýrii je ukončiť tamojšiu občiansku vojnu, aby sa tam mohlo všetko úsilie zamerať na boj proti Islamskému štátu. 

Viac o téme: Barack ObamaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu