Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Plán podozrivého z útokov v Paríži odhalený: Terorista unikal pred očami polície!

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Salah Abdeslam - najhľadanejší belgický terorista, podozrivý číslo jeden pri vyšetrovaní novembrových atentátov v Paríži - sa podľa informácií belgickej televízie RTBF nachádzal až do 16. novembra v prevažne moslimskej bruselskej štvrti Molenbeek-Saint-Jean. Tri dni po útokoch v Paríži sa mu podarilo prekĺznuť pomedzi policajné kordóny.

Belgickí vyšetrovatelia na základe zachytených spravodajských informácií si boli istí, že Abdeslam sa nachádza v Molenbeeku na ulici Delaunoy v dome s popisným číslom 47. Túto informáciu potvrdil belgický minister spravodlivosti Koen Geens v rozhovore pre flámsku televíznu stanicu VTM.  Dňa 16. novembra doobeda, tri dni po útokoch v Paríži, belgické špeciálne jednotky obsadili širšiu oblasť v Molenbeeku a cielene sa zamerali na raziu na ulici Delaunoy. Ich akcia, pri ktorej vyzývali obyvateľov domu, aby sa s rukami nad hlavou postavili k oknu, však vyšla naprázdno.

Hľadaného atentátnika nenašli. Vyšetrovatelia ale objavili dôkazy, že Abdeslam sa na podozrivom mieste nachádzal krátko pred touto policajnou raziou a podarilo sa mu prekĺznuť pomedzi policajné kordóny. Najpravdepodobnejšia hypotéza je podľa RTBF tá, že mu pri úteku pomáhali viacerí komplici. Tí využili chaos s pribúdaním áut vo štvrti a zrejme prepašovali Abdeslama do bezpečia v aute na sťahovanie nábytku, pričom sa mohol ukrývať v niektorej z prepravovaných skríň v dodávke. K tejto hypotéze sa podľa RTBF prikláňajú aj vyšetrovatelia. 

Úrad federálneho prokurátora však zatiaľ neposkytol odpoveď na špekulácie belgických médií, či mal Abdeslam informácie o chystanej razii, alebo mal útek jednoducho naplánovaný práve na tento deň. RTBF zároveň pripomenula, že belgickí vyšetrovatelia mali pri jeho hľadaní zviazané ruky trestným zákonníkom platným od júna 1969, ktorý povoľuje úradné domové prehliadky len od piatej hodiny rannej do 21.00 h - s výnimkou niektorých prípadov, medzi ktoré však terorizmus nepatrí. 

Policajné razie musí povoliť vyšetrujúci sudca poverený vyšetrovaním, aj keď nie je povinný zúčastniť sa osobne na razii. Špeciálne zásahové jednotky a polícia aj napriek "horúcim" informáciám o možnom pobyte Abdeslama museli čakať na zákonné povolenie na domovú prehliadku, ktoré dostali v pondelok 16. novembra popoludní.

Viac o téme: Salah Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu