Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Reportér, ktorý strávil s Daeš 10 dní: Džihádisti túžia po bombardovaní, prinesie apokalyptický súboj

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Po tom, čo sa Británia rozhodovala, či sa zapojí do bombardovania Daeš v Sýrii, nemecký novinár Jürgen Todenhöfer, ktorý strávil 10 dní s teroristami, prišiel s tvrdením, že to je presne to, čo chcú. Provokujú Západ a chcú byť bombardovaní. Domnievajú sa, že sú v apokalyptickom súboji dobra a zla, z ktorého chcú vyjsť ako víťazi.

Kruté svedectvo reportéra z centra Islamského štátu: Plánujú najväčšiu genocídu v histórii

Džihádisti podľa Todenhöfera chcú, aby prišli ruské, americké, britské aj nemecké bombardéry a priviedli aj svoje pozemné jednotky, pretože doteraz takmer výhradne zabíjali len moslimov, a to im nestačí. Vedia, že každý letecký útok v priemere zabije oveľa viac civilistov, než teroristov z Daeš.

"Môžem vám dať príklad, strávil som dva dni v Rakke s mojím synom a priateľom a potom sme odišli do Mosulu. Keď sme sa vrátili náš byt bol úplne zničený bombardovaním. V susednom byte rodina zomrela, ak by tam boli ostatní, zabili by dvoch teroristov spolu s nami, mojím synom, jeho priateľom a mnou, a päťčlennou rodinou - takže iba dvaja z 10 zabitých ľudí by boli teroristi," uviedol novinár s tým, že IS vie, že každé dieťa, ktoré zahynie západnou bombou, vytvorí ďalšieho teroristu.

"Tieto zábery mŕtvych detí sa šíria po celom internete v arabskom svete a v mnohých novinách a oni vedia, že dôsledkom týchto leteckých útokov bude vznik ďalších teroristov. IS nefunguje ako bežné armády a pracuje v malých skupinách s dvomi alebo tromi ľuďmi, a nenájdete ich ľahko v miestach, ako Mosul, kde je populácia 1,5 milióna ľudí, z čoho je približne 10-tisíc bojovníkov IS. To isté platí v Rakke, kde zostalo možno 200-tisíc ľudí a máte 2000 bojovníkov Daeš," tvrdí Todenhöfer.

Jürgen Todenhöfer žil istý čas s teroristami
Zobraziť galériu (3)
Jürgen Todenhöfer žil istý čas s teroristami  (Zdroj: youtube/cnn)

Reportér, ktorý s týmito mužmi istý čas žil, prezradil, že majú mnoho rôznych bytov, a zatiaľ čo im spojenci chcú zničiť muníciu, zabijú nejakú rodinu, pretože netrafili cieľ, prípadne preto, že medzi teroristami jednoducho žijú aj nevinní ľudia. Cenou za bombardovanie bude omnoho viac civilných obetí, a to je dôvod, prečo stratégiou Daeš je zatiahnuť vlády do boja.

Islamský štát popravil údajného ruského špióna: Zverejnil video, ako mu džihádista podreže hrdlo

Podľa Todenhöfera stratégia bombardovania a vysielania pozemných jednotiek zlyháva, čo vidno aj v Afganistane. Po 14 rokoch je Taliban teraz silnejší, ako tomu bolo počas útokov z 11. septembra a je oveľa nebezpečnejšou skupinou, akou býval. Novinár preto hovorí o troch iných riešeniach:

1. Američania a vláda Spojeného kráľovstva musia donútiť Saudskú Arábiu a štáty Perzského zálivu, aby nedodávali zbrane a strelivo iným teroristickým organizáciám v Sýrii. Daeš ich totiž od nich kupuje, pretože sú najsilnejšie.

Británia presunula svoje lietadlá na základne na Cypre.
Zobraziť galériu (3)
Británia presunula svoje lietadlá na základne na Cypre.  (Zdroj: SITA/AP)

2. Turecko musí uzavrieť hranicu s Daeš, ktorý kontroluje časti Sýrie. Je to hranica dlhá 800 km, ale každý deň ju prekročí 200 bojovníkov, ktorí sa chcú pridať k IS. Novinár sám mohol túto hranicu prekročiť a videl, ako tak urobila aj nejaká žena z Berlína, ktorá sa pripojila k Daeš.

3. Daeš je stále živý preto, že spolupracuje s oboma časťami Sýrie a Iraku, ktoré sú vylúčené z politického procesu. V Iraku po voľbách 2003 sunniti skončili v opozícii a tolerujú Daeš, a to je podobné aj v Sýrii. Treba preto prispieť k dosiahnutiu zmierenia medzi režimom Bašára Asada a týmito ostatnými skupinami, ktoré sú v opozícii, ale nie sú teroristami. Ak sa to podarí, potom Daeš nemá viac miesto v Sýrii. Rovnako tak v Iraku, ak budú sunniti zahrnutí do politického procesu, potom je IS bez partnera a bude ako ryba bez vody.

Daeš treba odrezať od dodávok zbraní, bojovníkov a miest, kde môžu operovať. Politici musia prispieť k mierovým riešeniam a nevstupovať do vojen, po ktorých Daeš sám volá.

Viac o téme: Islamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu