Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Británia sa zapojila do náletov proti IS: Bojové lietadlá už zaútočili v Sýrii

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský parlament v noci nadnes drvivou väčšinou schválil rozšírenie náletov podnikaných jednotkami britského Kráľovského letectva (RAF) proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) i na územie Sýrie. Informovali o tom svetové agentúry. Za rozšírenie náletov po desaťhodinovom rokovaní parlamentu hlasovalo 397 zákonodarcov, proti ich bolo 223. Stíhačky RAF sa aktuálne zapájajú do leteckých operácií proti cieľom militantov IS v Iraku.

Británia stála pred "jednoduchou otázkou" - buď spustí letecké útoky voči silám Islamského štátu v Sýrii, alebo bude čakať pokým táto skupina nenapadne Britániu, povedal v rámci stredajšej rozpravy britský premiér David Cameron, ktorý rozšírenie vojenskej misie na Blízkom východe presadzoval. 

"Nepredstieram, že odpovede sú jednoduché," uviedol Cameron v úvode rozpravy a dodal, že situácia v Sýrii je neuveriteľne komplexná. Otázkou, ktorú podľa neho treba vyriešiť je to, ako ochrániť Britov pred hrozbou, ktorú predstavuje IS. 

Vládny návrh získal veľkú podporu i v radoch opozičných poslancov. Odporca náletov v Sýrii a Iraku, šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn, nechal svojim poslancom v rozhodovaní sa o postupe pri hlasovaní voľnú ruku. Podobný návrh o rozšírení vojenskej operácie Británie v Iraku o zásahy na území Sýrie členovia Dolnej snemovne v roku 2013 zamietli. 

Bojové lietadlá RAF uskutočnili prvé nálety na ciele IS v Sýrii

Štyri bojové lietadlá britského Kráľovského letectva (RAF) typu Tornado vzlietli dnes z veľkej základne RAF Akrotiri na Cypre a uskutočnili prvé nálety na ciele militantnej skupiny Islamský štát (IS) v Sýrii. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na zdroje z prostredia britskej vlády. Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, čo britský parlament prijal návrh premiéra Davida Camerona o začatí leteckých úderov proti džihádistickým extrémistom v Sýrii. 

"Uskutočnil sa útok v Sýrii," povedal nemenovaný zdroj a dodal, že bojové lietadlá Tornado sa po nálete vrátili na základňu. Nálety RAF v Sýrii potvrdil pre agentúru AP hovorca rezortu obrany s tým, že bližšie detaily o ich cieľoch poskytnú neskôr v priebehu dneška. 

Z leteckej základne RAF Akrotiri britské vojenské lietadlá už vyše roka uskutočňujú nálety proti militantom z IS v severnom Iraku. Spojené kráľovstvo má na Cypre dve strategicky významné vojenské základne, Akrotiri a Dhekelia. 
 

Viac o téme: David CameronIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu