Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Džihádista, ktorý má na svedomí masaker v Paríži, je mŕtvy

Úrad parížskeho prokurátora potvrdil, že strojca útokov v Paríži je mŕtvy Zobraziť galériu (3)
Úrad parížskeho prokurátora potvrdil, že strojca útokov v Paríži je mŕtvy (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Predpokladaný strojca atentátov v Paríži bol medzi osobami, ktoré v stredu prišli o život v stredu pri rozsiahlej policajnej operácii na parížskom predmestí Saint-Denis. Uvádza sa v dnešnom vyhlásení parížskeho prokurátora Francoisa Molinsa.

Telo 28-ročného Belgičana marockého pôvodu Abdelhamida Abaaouda, podozrivého zo zorganizovania atentátov v Paríži, bolo formálne identifikované ako jedna z obetí policajného zásahu v byte v Saint-Denis v departemente Seine-Saint-Denis, spresňuje sa vo vyhlásení. Ide o telo, ktoré sa našlo v budove, pokryté sutinami muriva, dodal. Identifikácia sa podľa Molinsovho vyhlásenia uskutočnila na základe porovnania odtlačkov prstov. 

Abdelhamid Abaaoud
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Abdelhamid Abaaoud je zrejme za niekoľkými atentátmi, ktoré sa v poslednom čase odohrali alebo boli prekazené v Európe. Vyšetrovatelia ho podozrievajú, že bol organizátorom a koordinátorom piatkových bombových útokov a streľby na šiestich miestach Paríža a na jeho predmestí Saint-Denis. Tieto útoky si vyžiadali 129 obetí na životoch a 352 zranených, pričom stav mnohých z nich je kritický. 

Polícia sa pôvodne domnievala, že Abaaoud je momentálne v Sýrii, ale na prelome minulého a tohto týždňa dostala informáciu, že by sa mohol skrývať v Saint-Denis. Vyplývalo to zo svedeckých výpovedí, odpočúvania telefónov, informácií tajných služieb i pohybov na jeho bankovom účte. Po dôkladnom preverení týchto tipov polícia v stredu nad ránom pristúpila v Saint-Denis k mohutnej policajnej operácii, ktorú sprevádzali prudké prestrelky a výbuchy. 

Džihádista, ktorý má na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Usmrtení pri nej boli najmenej dvaja teroristi, z toho jedna žena, ktorá bola samovražednou atentátničkou. Špekulovalo sa aj o tretej obeti, ktorej telo mohlo byť pod sutinami z poškodeného muriva. Zadržaných bolo osem podozrivých. 

Salah Abdeslam je stále na úteku

Polícia naďalej pátra po Salahovi Abdeslamovi, ktorý bol v piatok 13. novembra jedným z útočníkov strieľajúcich do ľudí na terasách kaviarní a reštaurácií v centre Paríža. Jeho stopa sa stratila v priestore medzi mestom Cambrai na severe Francúzska a Bruselom, počas ktorej ho rutinnej kontrole podrobila francúzska dopravná polícia. Hliadka ho nezadržala, keďže v tom čase - minulú sobotu - ešte nepatril k podozrivým. Vyšetrovatelia predpokladajú, že Salah Abdeslam a Abdelhamid Abaaoud sa poznali, keďže obaja mali spojitosť s bruselským predmestím Molenbeek, ktoré je považované za liaheň islamistických radikálov a miesto, kde boli útoky v Paríži zosnované.

Viac o téme: ParížAbdelhamid Abaaoud
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu