Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Orave hrozia povodne, SHMÚ varuje aj pred silným vetrom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DOLNÝ KUBÍN – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okres Dolný Kubín výstrahu pred povodňou z trvalých dažďov a pred silným vetrom, ktorý môže krátkodobo dosiahnuť 26 až 32 m/s. SHMÚ o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Výstraha prvého stupňa pred povodňami platí až do odvolania. "Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," konštatuje SHMÚ.

Výstraha druhého stupňa pred silným vetrom platí do 10.00 h. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," uvádza ďalej ústav. Od 10.00 do 13.00 h platí v okrese Dolný Kubín prvý stupeň výstrahy pred vetrom, ktorý môže dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 20 až 26 m/s. "Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza sa na stránke SHMÚ.

Viac o téme: SHMÚOravaDolný Kubín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu