Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Británia kritizuje stratégiu Západu: Asad musí ísť preč, chceme s ním však rokovať

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Sýrsky prezident Bašár Asad musí preč, ale môže byť nevyhnutné hovoriť s ním v rámci dohody o prechode moci, uviedol v rozhovore pre francúzsky denník Le Monde britský minister zahraničných vecí Philip Hammond. Odchýlil sa tak od prísnej americkej a západnej stratégie nehovoriť s Asadom, napísala agentúra Reuters.

Hammond naznačil existenciu nezhody medzi hlavnými európskymi mocnosťami ohľadne úlohy sýrskeho prezidenta po vyše štyroch rokoch konfliktu v krajine. "Asad musí ísť, nemôže byť súčasťou budúcnosti Sýrie," povedal Hammond v rozhovore, ktorý Le Monde zverejnil v piatok. "Ak dosiahneme dohodu o prechodnom orgáne a Asad bude súčasťou toho, potom bude nevyhnutné hovoriť s ním ako s aktérom tohto procesu."

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok na summite Európskej únie v Bruseli povedala, že "Treba hovoriť s mnohými aktérmi vrátane Asada." Nemeckí vládni predstavitelia však popreli, že by Merkelová podporovala postoj Španielska či Rakúska. Obe krajina sa domnievajú, že Asad by mal zrejme hrať istú úlohu v dočasnom riešení pre Sýriu, ktoré by zahŕňalo jeho spojenie s medzinárodnými vojenskými silami v záujme porazenia Islamského štátu.

Hammond hovoril po štvrtkovom rokovaní s ministrami zahraničných vecí Francúzska a Nemecka a so šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou v Paríži. Rokovali o koordinácii postoja k Sýrii pred stretnutiami na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius a Mogheriniová si nemyslia, že by Asad mohol zohrať nejakú úlohu alebo s ním bolo možné rokovať, citovala agentúra Reuters nemenované diplomatické zdroje. "Ak zostane, bude to čisto symbolické a iba na krátke obdobie," uviedli.

Aj podľa Austrálie musí byť Asad súčastou riešenia

Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová povedala, že sýrsky prezident Bašár Asad musí byť súčasťou riešenia občianskej vojny v Sýrii. Uviedla to v rozhovore, ktorý s ňou dnes zverejnili austrálske noviny The Weekend. Podľa Bishopovej sa "vynára konsenzus", že Asadov režim bude kľúčový v pokuse udržať sýrsky štát a zabrániť militantom Islamského štátu v ďalších územných ziskoch.

"Je evidentné, že musí byť politické rovnako ako vojenské riešenie konfliktu v Sýrii," citovala ju tlačová agentúra DPA. "Vynára sa názor v niektorých kruhoch, že jediná predstaviteľná možnosť je vláda národnej jednoty zahŕňajúca prezidenta Asada." Jej vyhlásenie mení postoj, ktorý zastávala Austrália pod vedením predchádzajúceho premiéra Tonyho Abbotta, že akýkoľvek trvalý mier v Sýrii si vyžaduje odstúpenie Asada.

Bishopová sa vyjadrila v čase, kedy povstalci Islamského štátu dosiahli významné územné zisky v Sýrii a ruské sily sa začali presúvať do Sýrie, aby podporili Asada strážením strategických letísk a prístavov. Austrálska ministerka povedala, že akékoľvek mierové riešenie si vyžaduje podporu Bezpečnostnej rady OSN, v ktorých majú Rusko i USA právo veta.

"Špecifická úloha a trvanie účasti prezidenta Asada by zrejme boli dočasné," dodala. Tony Abbott ešte pred svojím odvolaním z funkcie vlastnou stranou, ktorá ho pred dvoma týždňami nahradila umiernenejším Malcolmom Turnbullom, vydal príkaz, aby sa austrálske bombardéry pripojili k Američanmi vedenej koalícii útočiacej na sily IS v Sýrii. Austrália si zoberie 12.000 sýrskych utečencov z táborov v Turecku, Jordánsku a Libanone.

Viac o téme: SýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu