Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čaká svet znásobená hrozba? Vodca al-Kájdy vyzval Islamský štát, bojujme spolu proti Západu!

Bojovníci Islamského štátu Zobraziť galériu (2)
Bojovníci Islamského štátu (Zdroj: Youtube/)

DAMASK/BAGDAD - Vodca teroristickej siete al-Kájda Ajmán Zavahrí označil hnutie Islamský štát a jeho šéfa abú Bakra Bagdádího za nelegitímnych. Vo zvukovej nahrávke však uviedol, že by sa jeho stúpenci k islamistom mali v Iraku a Sýrii pripojiť a ak to bude možné, bojovať proti Západom vedenej koalícii. Kedy bol odkaz zhotovený, nie je jasné. Avšak vzhľadom na to, na aké udalosti vraj Zavahrí v nahrávke odkazoval, k tomu došlo pred najmenej ôsmimi mesiacmi, uviedla agentúra Reuters.

Strašidelná spoveď bojovníka IS o utečencoch: Sú medzi nimi tisícky našich zabijakov

"Neuznávame tento kalifát," hovorí Zavahrí na nahrávke, ktorá sa objavila na internete.

Ozbrojenci zo sunnitskej organizácie Islamský štát obsadili za uplynulý rok rozsiahle územia v Iraku a Sýrii a v dobytých oblastiach vyhlásili kalifát (vládu hlavy moslimskej obce). Do čela kalifátu sa postavil vodca IS abú Bakr Bagdádí, alias kalif Ibrahim (podľa jeho skutočného prvého mena).

Ajmán Zavahrí
Zobraziť galériu (2)
Ajmán Zavahrí  (Zdroj: SITA)

Islamský štát sa pôvodne tiež označoval za jednu z odnoží teroristickej siete al-Kájda. V roku 2013 sa ale Bagdádí nepohodol práve so šéfom al-Kájdy Ajmánom Zavahrím ohľadom expanzie radikálov do Sýrie. Zavahrí totiž žiadal, aby bojovníci z IS zostali len v Iraku a boj v susednej krajine prenechali radikálom z frontu An-Nusrat. S tým ale Bagdádí nesúhlasil.

Aj napriek týmto nezhodám ale bývalý egyptský lekár Zavahrí vo svojom teraz zverejnenom príhovore naznačil, že medzi oboma skupinami existuje priestor pre spoluprácu, pokiaľ ide o boj so Západom. "Napriek chybám (Islamského štátu), keby som bol v Iraku alebo v Sýrii, spolupracoval by som s nimi pri zabíjaní križiakov, sekularistov a šiitov, aj keď neuznávam legitimitu ich štátu," uviedol šéf Al-Kájdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu