Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Radikáli z Islamského štátu prvýkrát odsekli hlavu ženám, zavraždil aj ich manželov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinstockphotos.com)

DAMASK - Radikáli z organizácie Islamský štát (IS) prvýkrát sťali ženy - na východe Sýrie odsekli hlavu dvom ženám, ktoré obvinili z čarodejníctva. Informovala o tom dnes sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu monitoruje z exilu. Bojovníci IS v Sýrii už týmto spôsobom za rok zavraždili zhruba tritisíc ľudí, ale zatiaľ nikdy medzi nimi neboli ženy.

"Ľudia z IS im odsekli hlavu v provincii Dajr az-Zaur a je to prvýkrát, čo SOHR zdokumentovala, že boli týmto spôsobom zabité ženy," povedal Rami Abdar Rahmán, ktorý SOHR vedie. Organizácia situáciu v Sýrii monitoruje s pomocou informátorov z Londýna. V oboch prípadoch vraj boli ženy zavraždené spoločne so svojimi manželmi. Oba páry Islamský štát obvinil z prevádzkovania mágie a čarodejníctva a zabil ich v nedeľu a v pondelok.
 
 
Islamský štát kruté zabíjanie často natáča na video a potom zverejňuje na internete. Na severe Sýrie a Iraku pred rokom založil kalifát a v Sýrii od tej doby týmto spôsobom pozabíjal približne 3000 ľudí, z ktorých takmer 2000 boli civilisti.
 
Do bojov proti IS v Sýrii zasahujú čoraz úspešnejšie oddiely Kurdov. Bojuje so pri hranici s Tureckom a z Turecka dnes prišli správy, že vláda začína uvažovať o zriadení nárazníkového pásma pri hranici. V pondelok sa zišla bezpečnostná rada štátu a v tureckej tlači sa šíria špekulácie, že Turecko zmení propozície armáde a umožnia ich jednotkám zapojiť sa do konfliktu a strieľať na sýrske územie.
 
Podľa analytika Aarona Steina diskusiu vyvolali vojenské úspechy Kurdov pri pohraničnom meste Tall Abjad, ktorým viedla hlavná trasa IS z Turecka do Sýrie. Tiež Kurdom, ktorí obývajú na východe Sýrie, sa dobytím Tall Abjadu otvorila cesta ku kurdskému mestu Kobané ďalej na západe hranice. Turecko, ktoré rieši konflikty s vlastnou kurdskou populáciou, nemá záujem na posilňovaní Kurdov za svojimi hranicami. Ankara tvrdí, že sýrski Kurdi vyháňajú príslušníkov iných etník z dobytých miest, čo však kurdskí obrancovia popierajú.
 
Stein podľa agentúry AP povedal, že Turecko je právom obviňované, že necháva ľuďom z Islamského štátu voľnú ruku, pretože jeho vojaci ani pohraničníci proti členom IS nezasahujú a nechávajú ich voľne sa pohybovať cez hranicu. "Robí to dojem spojenectva a Ankaru to poškodzuje," povedal Stein.
Viac o téme: SýriaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu