Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predstaviteľ al-Káidy: Bojovníci Islamského štátu sa nedostanú do raja

Ádam Jahjá Ghadan
Ádam Jahjá Ghadan (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bojovníci Islamského štátu (IS) sa po smrti nedostanú do raja kvôli ukrutnostiam, ktoré páchajú na moslimskom obyvateľstve. Vyhlásil to bývalý popredný predstaviteľ al-Káidy, ktorého citovala americká televízia ABC News.

"Nikto nemôže poprieť vojenskú silu a zdatnosť skupiny Islamský štát, avšak zločiny, ktoré pácha na moslimoch, nemožno prehliadnuť ani časom opomenúť, pretože v islame nejestvuje doba premlčanosti," uviedol v nedávnom vydaní internetového časopisu al-Káidy Ádam Jahjá Ghadan (v anglickom prepise Adam Yahiye Gadahn), donedávna šéf mediálnej kampane tejto teroristickej siete. 

Ghadan, pôvodným menom Adam Pearlman, vyrástol v Kalifornii v židovsko-kresťanskej rodine, v mladosti však konvertoval na islam a pridal sa k organizácii al-Káida. Následne odišiel do Pakistanu, kde pôsobil ako tlmočník, hovorca a mediálny poradca al-Káidy. V januári tohto roku zahynul pri americkom nálete na tábor al-Káidy v Pakistane neďaleko afganských hraníc. 

Al-Káida teraz zverejnila dlhý, vyše 80-stranový rozhovor s Ghadanom, ktorý podľa expertov pravdepodobne vznikol vlani na jeseň. Väčšina interview je venovaná kritike skupiny Islamský štát, s ktorou al-Káida súperí o vedúcu úlohu v globálnom džiháde. 

Ghadan v rozhovore varoval bojovníkov Islamského štátu, že na druhom svete čaká prísny trest na každého, kto pácha násilnosti na moslimoch, kto vyzýva na ich páchanie alebo kto ich ospravedlňuje a zatvára pred nimi oči. 

"Útlak každého druhu je zlý a na jeho pôvodcov čaká v súdny deň temnota. Moslimská obec veriacich nie je videohra, je to reálny život s reálnymi dôsledkami, na tomto svete aj v budúcom živote," vyhlásil Ghadan. V tom istom rozhovore však zároveň vyzýva moslimov na útoky voči Spojeným štátom a ich "križiackym spojencom".

Viac o téme: Al-KáidaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu