Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Japonsko neuvažuje o vojenskej podpore na boj proti Islamskému štátu

Japonský premiér Šinzo Abe
Japonský premiér Šinzo Abe (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Japonsko v súčasnosti nezvažuje vyslanie vojenskej podpory na boj proti militantom z džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), a to ani po zavraždení dvoch japonských rukojemníkov. S odvolaním sa na japonské ministerstvo zahraničných vecí o tom dnes informovala agentúra DPA.

Hovorca japonského rezortu diplomacie Jasuhisa Kawamura novinárom v sídle OSN v New Yorku povedal, že Japonsko bude pokračovať v poskytovaní nevojenskej humanitárnej pomoci krajinám bojujúcim proti IS, "v tejto chvíli" však neuvažuje o nasadení vojenskej podpory. 

"Japonsko sa nikdy nepoddá terorizmu... Nezmeníme svoju cestu mierového prínosu pre tento región," zdôraznil Kawamura. V januári prisľúbilo Japonsko humanitárnu pomoc v hodnote 2,5 miliardy dolárov vrátane 200 miliónov dolárov na pomoc ľuďom, ktorí v dôsledku bojov s IS museli opustiť svoje domovy. Militanti Islamského štátu za uplynulé dva týždne zavraždili dvoch japonských rukojemníkov - novinára Kendžiho Gota a zamestnanca súkromnej bezpečnostnej spoločnosti Harunu Jukawu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu