Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Briti o boji proti IS: Zastavenie islamistov je reálnejšie ako ich porazenie

Vlajka Islamského štátu
Vlajka Islamského štátu (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - V kampani proti hnutiu Islamský štát môže byť reálnejším cieľom snaha zastaviť jeho šírenie ako pokusy úplne ho poraziť. Konštatoval to podľa agentúry Reuters výbor britských zákonodarcov. Británii zároveň vyzval, aby zohrávala väčšiu úlohu v boji proti islamským radikálom pôsobiacim v Iraku a v Sýrii.

Británia sa zapojila do leteckých úderov vedených Američanmi proti islamistom v Iraku, nie ale v Sýrii. Poskytla tiež niektoré vybavenie a výcvik pre kurdskej sily, ktoré tiež proti Islamskému štátu bojujú.

Branný výbor britského parlamentu zverejnil správu, podľa ktorej sú tieto akcie "pozoruhodne skromné" a výbor je "prekvapený a hlboko znepokojený" tým, že Británia nerobí viac. Iracké sily sú slabé a chýbajú im zdroje. Iracká spoločnosť je rozdelená a regionálne veľmoci sú voči sebe hlboko podozrievavé, konštatujú tiež členovia výboru.

"Je tu výrazný rozdiel medzi rétorikou Británie a jej partnerov a tým, aká je realita kampane na bojisku ... zničiť DAIŠ bude veľmi ťažké," uviedol podľa Reuters výbor za použitie arabskej skratky pre Islamský štát. Vzhľadom k hlbokej polarizácii a štrukturálnym slabinám irackého štátu vyvstáva pre členov výboru otázka, "či by obmedzenie a potlačenie DAIŠ nebol reálnejší cieľ než jeho úplná likvidácia", uvádza tiež správa.

SAE sa prestali podieľať na náletoch koalície proti Islamskému štátu

Spojené arabské emiráty (SAE) ukončili nálety v rámci vojenskej kampane medzinárodnej koalície pod vedením Spojených štátov proti bojovníkom Islamského štátu (IS), ktorý okupuje veľké územia v Iraku a Sýrii. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

SAE podľa predstaviteľov ukončili účasť na náletoch kvôli obavám o bezpečnosť svojich pilotov. Krok SAE je reakciou na udalosť, keď militanti 24. decembra zostrelili nad Sýriou lietadlo jordánskych vzdušných síl.

Jordánskeho pilota, nadporučíka Muáza Kasásbu, militanti Islamského štátu zajali a neskôr brutálne zavraždili. Videozábery zverejnené v utorok 3. februára zachytávali, ako pilota poliali horľavou kvapalinou a nechali zhorieť zaživa.

"Môžem potvrdiť, že SAE ukončili nálety krátko po páde jordánskej stíhačky, ale chcem upozorniť, že SAE sú naďalej dôležitým a hodnotným partnerom, ktorý koalícii pomáha," dodal nemenovaný americký predstaviteľ.

USA uviedli, že koalíciu tvorí vyše 60 štátov, ktoré plnia rôzne úlohy vrátane vojenských útokov, humanitárnej pomoci, propagandy a pátrania po zdrojoch financií Islamského štátu.

Na náletoch v Sýrii sa zúčastňujú, alebo im poskytujú podporu, okrem Spojených štátov aj Saudská Arábia, Jordánsko a Bahrajn. K americkým operáciám proti cieľom IS v Iraku sa pridali Austrália, Británia, Kanada a Francúzsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu