Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Reportér strávil 10 dní s Islamským štátom: Sú silnejší, než myslíme, chystajú masovú vraždu!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: internet)

MOSUL - Po prvý raz prenikol nemecký novinár do bašty Islamského štátu a strávil s najnebezpečnejšími teroristami 10 dní. Po tom, čo zažil, pred radikálmi varuje. Sú silnejší, než si myslíme. A chystajú veľké veci!

„IS je väčší ako Veľká Británia. Každý deň prichádzajú stovky nových bojovníkov, ktorí bojujú na vlne omamného nadšenia,“ povedal novinár nemeckým novinám. Todenhöfer je prvým, kto sa dostal k radikálom. Tí vedeli, že sa o nich vyjadroval kriticky, no vpustili ho medzi seba.

Novinár má zaujímavé názory. Kritizuje Georgea Busha za vojnu v Iraku. „Keby nebolo vojny v Iraku, nebolo by ani IS,“ povedal Nemec.

Reportér strávil 10 dní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Cieľom extrémistických islamistov má byť náboženská očista, zomrieť by preto mali všetci okrem židov a kresťanov. „Všetky ostatné náboženstvá: šiíti, hinduisti, ateisti aj polyateisti budú vyhladení. V arabskom svete aj kdekoľvek inde majú byť zabití moslimovia, ktorí uznávajú demokraciu a stavajú ľudské zákony nad božie,“ hovorí o desivom konečnom pláne Todenhöfer. Varuje aj pred tým, že Islamský štát už dávno nie je len teroristickou organizáciou, ale plní funkciu štátneho útvaru

Islamistov už podľa Todenhöfera môžu zastaviť iba umiernení irackí sunniti, no tých ťažia spory s šiítmi. Počet radikálov odhaduje na 30 až 40-tisíc s tým, že až 70 percent z nich sú cudzinci. „Rozhovory a zážitky v irackej a sýrskej časti Islamského štátu boli dramatické, rovnako ako bezpečnostné podmienky,“ opisuje nemecký novinár situáciu v nebezpečných oblastiach na svojich stránkach.

Reportér strávil 10 dní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Celkovo sa však boje pre islamistov napriek tomu nevyvíjajú práve najlepšie. Kurdi ich snahy celkom úspešne maria, minulý týždeň oslobodili horu Sindžár, ako aj väčšinu mesta, ktoré leží na jej úpätí. Na fronte svojich bojovníkov navštívil aj prezident irackého Kurdistanu Masúd Marzání, Kurdom ale pri oslobodzovaní výdatne pomohli aj štyri americké nálety.

Úplné oslobodenie mesta Sindžár by bolo strategicky výhodné, islamisti by prišli o spojenie s oblasťami v severovýchodnej Sýrii. Sýrska exilová organizácia však nezabudla svet informovať o poprave asi sto cudzincov bojujúcich za Islamský štát v meste Rakká, ktorí sa podľa ich tvrdení chystali dezertovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu