Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Američanom sa posledné tri dni v Iraku snažili: 61 útokov proti Islamskému štátu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty a ich spojenci uskutočnili v priebehu ostatných troch dní v Iraku a Sýrii 61 leteckých útokov proti cieľom organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie velenia koaličných síl.

Podľa vyhlásenia sa 45 z uvedených útokov, pri ktorých bolo zničených 50 cieľov, "uskutočnilo v snahe podporiť kurdské milície péšmarga a iracké bezpečnostné sily operujúce v stanovenej oblasti"

Koalícia vedená Spojenými štátmi zároveň uskutočnila šesť vzdušných útokov proti IS v Sýrii, uvádza sa vo vyhlásení velenia koaličných síl.

Spojené štáty stiahli svojich vojakov z Iraku koncom roku 2011. Situácia sa však zásadne zmenila s nástupom organizácie IS, ktorá dobyla rozsiahle územia Iraku a Sýrie a vyhlásila na nich kalifát. 

Už viac ako štyri mesiace na ciele IS v Iraku útočí americké letectvo. Administratíva Baracka Obamu taktiež zdvojnásobila na 3100 počet príslušníkov pozemných síl v Iraku, ktorí majú pôsobiť ako poradcovia, inštruktori a bezpečnostný personál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu