Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ruský minister obrany: Plnú zodpovednosť za pád malajzijského lietadla nesie Ukrajina

Miesto zrútenia malajzijského lietadla
Miesto zrútenia malajzijského lietadla (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes obvinil Ukrajinu, že nesie plnú zodpovednosť za júlovú katastrofu malajzijského lietadla, pri ktorej zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

Na stretnutí s malajzijským rezortným kolegom Hishammuddinom bin Tun Husseinom Šojgu vyhlásil, že "katastrofa sa odohrala vo vzdušnom priestore Ukrajiny, ktorá nesie celú, plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo".

Šojgu ďalej vyjadril presvedčenie, že k tragédii by nedošlo, keby Ukrajina "riešila svoje vnútorné problémy bez použitia vojenskej sily, bez krviprelievania, ťažkej techniky, vrátane raketovej, bez nasadenia letectva - vrtuľníkov, bojových či prieskumných lietadiel", uviedli ruské tlačové agentúry.

Husseinova návšteva v Moskve súvisí s vyšetrovaním pádu malajzijského civilného lietadla typu Boeing, spresnil Šojgu. Agentúra Reuters pripomenula, že v utorok Holandská bezpečnostná rada (OVV) zverejnila predbežnú správu o príčinách nehody. Podľa nej sa civilné dopravné lietadlo zrútilo po tom, čo sa rozlomilo vo vzduchu, pravdepodobne po zásahu "vysokým počtom vysokoenergetických predmetov".

Podľa OVV "bude potrebný ďalší výskum, aby sa presnejšie určila príčina". Z dôvodu pokračujúceho konfliktu medzi separatistami a vládnymi silami na východe Ukrajiny vyšetrovatelia OVV zatiaľ nenavštívili oblasť, kde sa nachádzajú trosky lietadla. "Podrobné skúmanie štrukturálneho poškodenia pokračuje. Forenzné skúmanie sa vykoná, keď budú trosky vyzdvihnuté," píše sa v správe.

Vyšetrovatelia podľa AP dosiaľ študovali fotografie z miesta nešťastia, radarové údaje a informácie z čiernych skriniek. Naznačujú, že nedošlo k technickej chybe, ktorá by mohla spôsobiť rozlomenie lietadla.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil na východe Ukrajiny 17. júla v oblasti ovládanej proruskými separatistami. Z 298 ľudí na palube, ktorí pri nešťastí zahynuli, bolo 196 Holanďanov.

Podľa Washingtonu a Kyjeva zostrelili lietadlo ruskou raketou separatisti, ktorí na východe Ukrajiny bojujú proti vládnym silám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu