Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové fakty: Malajzijské lietadlo mohli zostreliť Ukrajinci počas cvičenia!

(Zdroj: TASR)

MOSKVA/KYJEV - Príčinou zostrelenia malajzijského lietadla mohol byť omyl počas cvičenia ukrajinskej protivzdušnej obrany. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj z bezpečnostných zložiek Ukrajiny.

"Dňa 17. júla veliaci dôstojník 156. protilietadlového pluku dostal nariadenie vykonať cvičenie bojových posádok s cieľom podpory pozemných vojsk na predmestí Donecka, čo si vyžadovalo nasadenie vojakov a vykonanie rutinného sledovania a ničenia cieľov raketami Buk-M1," povedal zdroj. Skutočné odpálenie rakiet však podľa neho nebolo súčasťou cvičenia.

Na cvičení sa podľa zdroja zúčastnili aj dve bojové lietadlá Su-25. Je pravdepodobné, že v určitom okamihu sa prekryli dráhy letov jedného stroja Su-25 a malajzijského boeingu. Systém si automaticky vybral väčší cieľ. Avšak dôvod neoprávneného odpálenia rakety zdroj nevedel uviesť.

"Touto otázkou sa zaoberajú príslušníci SBU (Ukrajinskej bezpečnostnej služby), ktorí okolo 21.30 h vzali so sebou veliteľa batérie s posádkou," dodal.

Čierne skrinky z lietadla sú ľahko poškodené, neovplyvní to však dáta

Čierne skrinky z lietadla malajzijských aerolínií, ktoré sa minulý týždeň zrútilo na východe Ukrajiny, sú ľahšie poškodené, neovplyvní to však zachytené dáta. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol ruský Medzištátny letecký výbor (MAK).

"Počas inšpekcie sa zistilo, že záznamníky majú menšie mechanické poškodenie, ktoré však neovplyvňuje neporušenosť záznamníkov," uvádza výbor vo vyhlásení.

Ako dodáva, nie sú žiadne dôkazy o tom, že by bolo s čiernymi skrinkami manipulované, čím potvrdil vyjadrenia holandského bezpečnostného výboru, ktorý koordinuje vyšetrovanie havárie lietadla. Rusko je jednou z krajín, ktoré sa podieľa na analýze zapisovačov letových údajov a hlasu v kokpite, píše Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu