Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Interpol začal identifikovať telesné pozostatky obetí nešťastia

Telá na mieste nešťastia.
Telá na mieste nešťastia. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Medzinárodná policajná organizácia Interpol dnes oznámila, že jeden z jej tímov začal identifikovať telesné pozostatky ľudí, ktorí zahynuli 15. júla pri havárii malajzijského Boeingu 777 na východe Ukrajiny, informovala agentúra Reuters.

"Telesné pozostatky obetí, ktoré sa nám doposiaľ podarilo nájsť, boli oštítkované ešte pred prepravou v chladiarenských nákladných vozňoch z Donecka do improvizovaného operačného ústredia v Charkove, kde už čaká pohotovostný tím Interpolu spolu ďalšími medzinárodnými tímami forenzných expertov, aby vykonali predbežné obliadky," uviedol vo svojom vyhlásení Interpol.

Podľa Interpolu budú telesné pozostatky obetí leteckého nešťastia po predbežnej obhliadke prevezené v drevených truhlách do Holandska, kde sa dokončí ich dôkladnejšia identifikácia.

Vedúci holandského forenzného tímu Jain Tuinder však podľa BBC na margo prevozu telesných pozostatkov obetí povedal, že v chladiarenskom vlaku, ktorý dnes dorazil do Charkova, sa nachádzalo len 200 tiel, čo je oveľa menej, ako tvrdili proruskí separatisti.

OBSE: Na mieste pádu malajzijského lietadla sú ešte stále časti ľudských tiel 

V oblasti na východe Ukrajiny, kam sa vo štvrtok zrútil boeing malajzijských aerolínií, sa ešte dnes nachádzali časti ľudských tiel, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

"Na mieste nešťastia sme zaregistrovali prítomnosť menších častí ľudských tiel," uviedol na tlačovej konferencii v Donecku hovorca OBSE Michael Bociurkiw po tom, ako sa jeho skupina vrátila z obhliadky miesta nehody.

Podľa Bociurkiwa všetko nasvedčovalo tomu, že pátranie po obetiach bolo ukončené, ale jeho skupina objavila na poli zabudnuté igelitové vrece s ľudskými pozostatkami, zatiaľ čo malajzijský experti si všimli prenikavý zápach naznačujúci pravdepodobnú prítomnosť ľudských pozostatkov na inom mieste prehľadávanej oblasti.

"Také intenzívne prečesávanie oblasti ako dnes doposiaľ neprebehlo - ľudia, prehľadávali polia, držiac sa pod pazuchy," uviedol Bociurkiw. Dodal, že miesto nehody prakticky nie je zabezpečené a doposiaľ ho navštívil len malý počet medzinárodných expertov.

Väčšinu telesných pozostatkov obetí nešťastia previezli dnes špeciálnym chladiarenským vlakom do mesta Charkov, odkiaľ ich po predbežnej obhliadke prepravia letecky do Holandska.

Malajzijský Boeing 777 sa 15. júla zrútil na východe Ukrajiny v pohraničnom území kontrolovanom proruskými silami. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu