Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za korupciu pri komunálnych voľbách stíhajú sedem ľudí

Komunálne voľby
Komunálne voľby (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra trestne stíha sedem ľudí za volebnú korupciu v súvislosti s nedávnymi komunálnymi voľbami. Dve osoby obvinili ešte pred samotnými voľbami. Vo volebný deň obvinili päť ľudí, v Kremnici dvoch, vo Zvolene tri osoby. Prípady z volebného dňa polícia zatiaľ komentovať nechce.

"Vzhľadom k dôvodnej obave zo zmarenia ďalšieho dokazovania bližšie informácie k prípadom nie je možné poskytnúť," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. V prípade dokázania viny hrozí obvineným väzenie na jeden až päť rokov.

Policajti z národnej protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry odhalili dva prípady volebnej korupcie ešte pred voľbami. V prvom prípade kandidát na starostu obce Bystrany v okrese Spišská Nová Ves Štefan Z. ponúkol podľa polície najmenej šiestim Rómom mäso za to, aby mu vo voľbách dali svoj hlas.

V druhom prípade obvinený Kristián S. prijal 1 500 eur za vybavenie aspoň 400 hlasov pre kandidáta na primátora Dunajskej Stredy. Najprv sa s kandidátom dohodol cez telefón, že mu pomôže zohnať hlasy, ale s tým, že „bude musieť zainvestovať a nebude to zadarmo“. Potom sa v obci Michal na Ostrove osobne stretol s kandidátom, potvrdil ponuku a vypýtal si od neho dvetisíc eur. Na druhý deň prijal osobne 1 500 eur. Policajti využili v tomto prípade inštitút agenta-provokatéra. 

Počas volebnej soboty 15. novembra nasadili do služby sedemtisíc policajtov. Pred voľbami aj počas dňa volieb dostala polícia spolu 406 rôznych podnetov a podaní. Podľa policajného viceprezidenta Ľubomíra Ábela je to päťkrát viac ako pred štyrmi rokmi. 

Trestný čin volebnej korupcie je v Trestnom zákone od septembra 2011. Za tento prečin už padol aj právoplatný rozsudok. V apríli dostal maďarský občan s trvalým pobytom na Slovensku, 41-ročný Sándor Szántó, za volebnú korupciu po dohode s prokuratúrou jednoročný podmienečný trest odňatia slobody a pokutu dvesto eur.

Pred Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici Szántó priznal podplácanie voličov v deň volieb poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja. Szantó v obci Šimonovce v okrese Rimavská Sobota na verejnom priestranstve odovzdal štyrom občanom lístok s číslami šiestich kandidátov na poslancov do krajského parlamentu. Za to, že budú voliť označených ľudí, im dal poukážky na zľavu päť eur na taxislužbu. Na druhý deň po voľbách im mal doniesť ešte tabak. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu