Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Mladí prevrátili Trnavu hore nohami: Bradatý hipster na bicykli bude jej primátor!

Primátor Trnavy Peter Bročka Zobraziť galériu (6)
Primátor Trnavy Peter Bročka

TRNAVA - Je bradatý, nosí klobúk, jazdí na bicykli, vyštudoval právo, nekandidoval za žiadnu stranu a predsa vyhral voľby! Reč je o novom primátorovi Trnavy Petrovi Bročkovi. Aktivista prevalcoval svojich oponentov a na najbližšie štyri roky bude vládnuť!

"Narodil som sa 31. augusta 1982 v Trnave. Prvých šesť rokov života som prežil na Prednádraží, školské a študentské časy za hradbami na Vajanského. Odmala som zvedavý, vždy keď mi babička rozprávala rozprávky, chcel som ďalsiu a ďalšiu, až si ich musela začať vymýšlať," píše o sebe Bročka.

Peter Bročka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nový primátor Trnavy Peter Bročka (nezávislý) počíta s tým, že v blízkej dobe príde na rad aktualizácia rozpočtu na rok 2015, ktorý prijali poslanci na poslednom zasadnutí končiaceho zastupiteľstva. Nechce však v ňom presadzovať radikálne zmeny, podporu dostanú všetky dobré aktivity v prospech obyvateľov mesta. Povedal to na prvej tlačovej besede po svojom zvolení na najvyšší post v miestnej samospráve.

VIDEO Mladí prevrátili Trnavu
Zobraziť galériu (6)

Bročka je zástancom tzv. participatívneho rozpočtu, teda s možnosťou vyššej miery spolurozhodovania občanov o využívaní finančných prostriedkov mesta na konkrétne projekty. Potvrdil, že tento bod svojho volebného programu chce napĺňať. Dodal, že občania by takto mohli spolurozhodovať napríklad o použití rezervy rozpočtu mesta, ktorá by mala dosiahnuť na budúci rok výšku okolo 2,5 milióna eur. Vie, že mesto nechce zadlžovať a o použití ušetrených prostriedkov je potrebné podľa neho mať jasnú predstavu.

VIDEO Mladí prevrátili Trnavu
Zobraziť galériu (6)

"Meniť tvár mesta k lepšiemu je dlhodobý proces. Nedá oklamať rýchlymi a lacnými riešeniami, často na poslednú chvíľu. Od roku 2010 preto meníme veci k lepšiemu, staráme sa o mestský park, zmluvne sme si adoptovali Kalváriu, ktorú sme skultivovali a vytvorili z nej miesto pre oddych Trnavčanov. Mnohé z aktivít, väčšie či menšie, robíme neustále a snažíme sa inšpirovať aj ostatných. Prečo teda kandidujem na post primátora? Dobrovoľníctvom a aktivitou môžem zmeniť malé veci vo svojom okolí, no veľké veci je možné meniť iba z pozície verejnej služby. Byť primátorským aktivistom a zároveň aktívnym primátorom pracujúcim pre obyvateľov Trnavy," takto oslovil voličov Bročka.

VIDEO Mladí prevrátili Trnavu
Zobraziť galériu (6)

Veľkú pozornosť chce zo začiatku venovať on i skupina nezávislých poslancov zo združenia Lepšia Trnava majetkovým otázkam, ktoré končiace zastupiteľstvo posunulo zo svojho zasadnutia na rozhodnutie po voľbách. Je medzi nimi poskytnutie pozemkov mesta pod akvapark či prevod historického objektu školy na Hollého ulici v prospech Trnavskej univerzity a viaceré ďalšie body. K rozbehnutým investičným akciám Bročka uviedol, že „nepodpília žiadny z aktuálnych projektov“ a zopakoval, že s každým, kto chce zlepšiť mesto iste nájde spoločnú reč.

Kandidát na primátora Trnavy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V najbližších dňoch sa začne zaoberať aj obsadením miest viceprimátorov, nateraz ešte nemá kandidátov na tieto posty. Rovnako bude predmetom rokovaní obsadenie rady mesta a poslaneckých komisií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu