Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Jesenné voľby majú nového kandidáta: O post primátora sa bude uchádzať aj Kňažko

Milan Kňažko
Milan Kňažko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O stoličku bratislavského primátora chce v jesenných komunálnych voľbách zabojovať aj neúspešný kandidát na prezidenta SR Milan Kňažko. Na piatok 30. mája zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej plánuje svoju kandidatúru na tento post oznámiť.

Bratislavské KDH už minulý mesiac avizovalo, že ak sa bude Kňažko o funkciu uchádzať, podporí ho. Vyhlásil to krajský predseda KDH Dušan Pekár, ktorý mal pôvodne o kreslo primátora sám bojovať. 

"V prípade, že za primátora Bratislavy bude kandidovať Milan Kňažko, bratislavské KDH ho bude podporovať. Ja sa kandidatúry vzdám v záujme vytvorenia širokej koalície strán, ktorú chceme v Bratislave sformovať," uviedol v apríli Pekár, ktorý je momentálne starostom bratislavského Ružinova. KDH chce podľa jeho slov v rámci formujúcej sa koalície Milanovi Kňažkovi vyrokovať čo najširšiu podporu, ak sa rozhodne za primátora kandidovať.

Vo svojej funkcii chce naďalej ostať súčasný primátor Milan Ftáčnik. O podporu sa bude uchádzať ako nezávislý občiansky kandidát a v lete chce zbierať podpisy pod svoju kandidatúru. Bude sa však snažiť získať aj podporu občianskych združení a politických strán, ktoré v meste pôsobia. Dosiaľ bol nezávislý s podporou Smeru-SD. 

Svoj volebný program chce Ftáčnik predstaviť v septembri. Jeho vízia je však postavená na štyroch pilieroch - otvorenej samospráve, teda "efektívnom, inteligentnom a otvorenom meste", kvalitnejšej verejnej doprave a nových cyklotrasách, "zelenom a zdravom meste" a "meste sociálnej súdržnosti". V rámci posledného piliera chce pokračovať vo výstavbe nájomných bytov, špeciálne pre mladú generáciu, ale presadzovať aj program aktívneho starnutia a zapájania seniorov do života v meste.

Bratislavským primátorom sa chce stať aj krajský a mestský poslanec Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS). Svoje zámery oficiálne oznámil ešte v januári. "SDKÚ-DS má ambíciu ísť a presvedčiť svojich stredopravých partnerov, že tak, ako sme sa dokázali zjednotiť v rámci župných volieb, tak sa zjednoťme aj v rámci voľby primátora Bratislavy. Máme záujem o to, aby sa urobila čo najširšia koalícia zoči-voči ľavicovému kandidátovi, ktorého Smer podporí," uviedol pri oznamovaní Nesrovnalovej kandidatúry líder strany SDKÚ-DS Pavol Frešo. 

Nesrovnal vraví, že chce zlepšiť financovanie mesta, žiada stavebný poriadok spolu s prísnejším územným plánom, plánuje bojovať s graffiti a bilbordmi a zasadzuje sa tiež za ochranu vinohradov. Do niekoľkých dní chce svojho kandidáta predstaviť aj Sieť Radoslava Procházku. Milan Kňažko ním byť nemá. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu