Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kremeľ sa dištancuje od Maloruska: Je to vraj iniciatíva separatistov

Vodca Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko kráča v strede medzi vojakmi.
Vodca Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko kráča v strede medzi vojakmi. (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Myšlienka vytvorenia nového štátu na území Ukrajiny s názvom Malorusko je osobnou iniciatívou najvyššieho predstaviteľa samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Zacharčenka, reagovala dnes ruská vláda.

"Zacharčenkovo vyhlásenie z dnešného rána o Malorusku je jeho osobnou iniciatívou. Moskva sa o tom dozvedela z médií. Stále sme viazaní minskými dohodami," uviedol podľa agentúry TASS Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podľa TASS Zacharčenkov plán nepodporila ani susedná samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR). "Myslíme si, že je dôležité zostať zaviazaný minským dohodám a naďalej žiadať od Ukrajiny to isté," uviedol najvyšší predstaviteľ LĽR Igor Plotnickij.

Tlačové agentúry pritom predtým informovali, že predstavitelia samozvaných ľudových republík na východe Ukrajiny - Doneckej a Luhanskej - a "zástupcovia" 19 regiónov Ukrajiny dnes v Donecku oznámili plán na vytvorenie nového štátu s názvom Malorusko.

V "ústavodarnom vyhlásení" sa uvádza, že Malorusko je nástupníckym štátom Ukrajiny. Jeho signatári vyslovili súhlas s tým, aby sa nový štát volal Malorusko, "keďže názov Ukrajina sám seba diskreditoval." Podľa "ústavodarného aktu" sa hlavným mestom Maloruska má stať mesto Doneck. Kyjevu zostane štatút historického a kultúrneho centra.

Alexandr Zacharčenko na slávnostnom zhromaždení v Donecku prečítal politické vyhlásenie, v ktorom vysvetlil nutnosť vzniku Maloruska. Podľa neho vytvorenie nového federatívneho štátu má za cieľ "zastaviť občiansku vojnu a zabrániť novým obetiam."

Viac o téme: MoskvaMaloruskoKremeľ Alexandr Zacharčenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu