Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PRÁVE TERAZ Proruskí separatisti na východe Ukrajiny sa spojili: Vyhlásili nový štát!

V strede skupiny proruských rebelov kráča vodca Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko. Zobraziť galériu (2)
V strede skupiny proruských rebelov kráča vodca Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko. (Zdroj: SITA/AP)

DONECK - Proruskí radikáli zo samozvaných východoukrajinských ľudových republík dnes vyhlásili štát Malorusko, ku ktorému pričlenili 19 ukrajinských regiónov. Oznámila to ruská agentúra TASS. Súčasťou Maloruska majú byť ukrajinské oblasti od západnej Ľvovskej až po Donbas na východe s tým, že Kyjev má byť len kultúrnym centrom.

V "ústavodarnom vyhlásení", ktoré bolo podľa agentúry TASS zverejnené dnes v Donecku, sa uvádza, že Malorusko je nástupníckym štátom Ukrajiny. Jeho signatári vyslovili súhlas s tým, aby sa nový štát volal Malorusko, "keďže názov Ukrajina sám seba diskreditoval."

Najvyšší predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko na dnešnom slávnostnom zhromaždení v Donecku prečítal politické vyhlásenie, v ktorom vysvetlil nutnosť vzniku Maloruska. Podľa neho vytvorenie nového federatívneho štátu má za cieľ "zastaviť občiansku vojnu a zabrániť novým obetiam."

Vodca Doneckej ľudovej republiky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vytvorenie nového štátu okrem oboch samozvaných republík Donbasu podporili aj predstavitelia Charkovskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej, Chersonskej, Nikolajevskej, Odeskej, Sumskej, Poltavskej, Černigovskej, Kirovogradskej, Čerkasskej, Rovnianskej, Volynskej, Ternopolskej, Ivano-Frankovskej, Ľvovskej a Kyjevskej oblasti, ako aj samotného Kyjeva. 

Podľa ústavodarného aktu sa hlavným mestom Maloruska má stať mesto Doneck, dodala agentúra TASS. Kyjevu zostane štatút historického a kultúrneho centra, informovala proseparatistická agentúra DAN. 

Vlajkou Maloruska by mal byť, ako píše agentúra TASS, prápor Bohdana Chmeľnického (1595-1657), zakladateľa prvého štátu kozákov.

Predbežnú podobu ústavy nového štátu schváli najprv ústavodarné zhromaždenie. Neskôr bude predmetom referenda, ktorému bude predchádzať celospoločenská diskusia na regionálnej i federálnej úrovni.

Porošenko reaguje, suverenitu nad Ukrajinou obnovíme

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Ukrajina obnoví svoju suverenitu nad Donbasom i Krymským polostrovom. 

Podľa agentúry RIA Novosti ide o Porošenkovu reakciu na krok proruských separatistov z Donbasu i ďalších regiónov Ukrajiny, ktorí dnes oznámili svoj zámer vyhlásiť na území Ukrajiny nový štát pod názvom Malorusko. 

Rusko zatiaľ tento najnovší krok separatistov z východu Ukrajiny nekomentovalo. Porošenkov hovorca Sviatoslav Ceholko na svojom konte na sieti Twitter citoval Porošenka, ktorý pripomenul, že "projekt Novorusko bol pochovaný. Ukrajina obnoví suverenitu nad Donbasom i Krymom." Najvyššieho predstaviteľa proruskej samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Zacharčenka, ktorý o vyhlásení nástupníckeho štátu Ukrajiny dnes v Donecku informoval, označil Porošenko "nie za politického dejateľa, ale za bábku, ktorá tlmočí vyhlásenia z Kremľa", informovala agentúra UNIAN.

Ruské médiá: Kremeľ s tým nemá nič spoločné 

Ruské médiá dnes s odvolaním sa na zdroje v Kremli informovali, že ruské vedenie nemá nič spoločné s iniciatívou vyhlásiť na území Ukrajiny nový štát s názvom Malorusko. Napísal to dnes ukrajinský spravodajský portál RBC.

Podľa zdrojov v Kremli, na ktoré sa ruské médiá odvolávajú, bolo zverejnenie myšlienky o vyhlásení Maloruska "nečakané" aj pre poradcu ruského prezidenta Vladimira Putina Vladimira Surkova, ktorý má na starosti práve problematiku spojenú s Ukrajinou.

Táto "iniciatíva na 100 percent nepochádza od Surkova," uviedol jeden z citovaných zdrojov. Podľa neho s nápadom prišli ľudia v okolí najvyššieho predstaviteľa samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Zacharčenka. Iný zdroj Kremľa uviedol, že za iniciatívou je osobne Zacharčenko a jeho blízke okolie.

Nemecko odsúdilo plán na vytvorenie Maloruska

Plán na vytvorenie nového štátu na území Ukrajiny s názvom Malorusko, ktorý dnes oznámili proruskí separatisti, považuje nemecká vláda za "absolútne neprijateľný".

Podľa korešpondenta agentúry Ukrinform spolková vláda tento krok odsúdila a očakáva, že aj "Rusko okamžite tento krok odsúdi a nebude mu vyjadrovať rešpekt, pochopenie a uznanie".

"Postoj nemeckej vlády je jasný: riešenie konfliktu na Ukrajine a v okolí možno nájsť iba prostredníctvom rokovaní. Hovoríme o implementácii minských dohôd, na čom sa dohodli Rusko, Ruskom podporovaní separatisti a Ukrajina," vyhlásila nemecká vláda.

Tlačové agentúry priniesli správu, že proruskí predstavitelia samozvaných ľudových republík na východe Ukrajiny - Doneckej a Luhanskej - a "zástupcovia" 19 regiónov Ukrajiny dnes v Donecku oznámili plán na vytvorenie nového štátu s názvom Malorusko.

V "ústavodarnom vyhlásení" sa uvádza, že Malorusko je nástupníckym štátom Ukrajiny. Jeho signatári vyslovili súhlas s tým, aby sa nový štát volal Malorusko, "keďže názov Ukrajina sám seba diskreditoval."

Podľa "ústavodarného aktu" sa hlavným mestom Maloruska má stať mesto Doneck. Kyjevu zostane štatút historického a kultúrneho centra.

Viac o téme: UkrajinaDoneckDonbasAlexander ZacharčenkoMalorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu