Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

VIDEO Na Ukrajine pretrvávajú nepokoje: OSN vyjadrila hlboké znepokojenie

Vojak na Ukrajine. Zobraziť galériu (3)
Vojak na Ukrajine. (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN v utorok večer vyjadrila "hlboké znepokojenie" nad "nebezpečným zhoršením" situácie na východe Ukrajiny a vyzvala obe strany k zastaveniu násilností. V posledných dvoch dňoch boja v oblasti výrazne zosilneli a zo zhoršenia situácie sa vzájomne obviňujú Kyjev s Moskvou.

"Členské krajiny BR vyjadrili plnú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny," uvádza sa podľa agentúry Reuters v oznámení rady. "Členovia vyzvali k okamžitému návratu do režimu prímeria", dodáva vyhlásenie. S vyjadrením rady vyslovilo súhlas Rusko ako jej stály člen, aj Ukrajina, ktorá je jedným z rotujúcich členov rady.

Vládne jednotky a proruskí separatisti sa z vyprovokovania bojov pri obci Avdijivka, ktoré vypukli v nedeľu a pokračovali celý pondelok, obviňujú navzájom. Podľa informácií z pondelkového večera si tamojšie boje vyžiadali za 48 hodín najmenej 11 mŕtvych. Agentúra Ukrinform napísala, že ukrajinská armáda má ďalších troch mŕtvych vojakov a 20 zranených. Separatisti zase informovali o štyroch zabitých bojovníkoch.
VIDEO Na Ukrajine pretrvávajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)
VIDEO Na Ukrajine pretrvávajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)
 
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov obvinil Kyjev, že v pondelok útočili jej sily a že je to dôkaz neochoty plniť minskú dohodu. Moskva vyzvala Západ, aby nedovolil Kyjevu skoncovať s mierovými dohodami z Minska. Americké ministerstvo zahraničia v utorok vyjadrilo hlboké znepokojenie nad vyhrotením bojov a vyzvalo na okamžité prímerie.
Viac o téme: NepokojeUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu