Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

VIDEO Mimoriadna situácia na Ukrajine: Prudké boje, separatisti útočia v Donecku, ďalší mŕtvi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK - Situácia na východe Ukrajiny je najhoršia od mierových dohôd v Minsku. V posledných hodinách prepukli silné boje, pri ktorých zomrelo niekoľko vojakov. Obyvatelia mesta Avdijivka bojujú navyše proti nepriazni počasia. Situácia je až tak kritická, že sa uvažuje o evakuácii až 12 tisíc obyvateľov.

Stav na východe Ukrajiny, kde sa na sklonku uplynulého víkendu obnovili boje medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami, je naďalej napätá. Separatisti aj dnes ráno zaútočili na pozície vládnych síl, ktorým sa útok podarilo odvrátiť, informovala agentúra Ukrinform. Východoukrajinské mesto Avdijivka sa pripravuje na možnú evakuáciu obyvateľstva vzhľadom na prerušenie dodávok vody, elektriny a tepla.

Prímerie neplatí, umierajú vojaci

Za posledných 24 hodín prišli o život ďalší najmenej traja vojaci vládnej armády. Ďalších najmenej 20 vojakov utrpelo zranenia. Informovala o tom dnes tlačová služba ukrajinskej vlády. Obnovenie bojov v tejto časti Donbasu si od víkendu do pondelka vyžiadalo životy najmenej siedmich vojakov ukrajinských ozbrojených síl a najmenej 14 zranených.

Ostreľovanie sa obnovilo v nedeľu, a to na viacerých úsekoch frontu. Situácia je stále najhoršia v meste Avdijivka severne od bašty proruských separatistov Doneck, kde počas ostreľovania vládnych pozícií zahynuli spomínaní traja vojaci. Ďalších najmenej 20 ich bolo zranených. Straty na životoch a zranení sú aj v radoch civilistov. Presné počty neboli bezprostredne známe.

Ostreľovanie mínometov a raketometov

Velenie vládnej protiteroristickej operácie (ATO) dnes informovalo, že protivník ostreľuje pozície vládnych síl z tankov, mínometov a raketometov i ručných strelných zbraní.

Stav mŕtvych vojakov za posledné dva dni.

V súvislosti s vývojom v Avdijivke ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok večer prerušil návštevu Nemecka a vracia sa do vlasti. Okrem toho nariadil ministrovi zahraničných vecí Pavlovi Klimkinovi, aby bol v kontakte s členmi Bezpečnostnej rady OSN a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Boje v Avdijivke sa odohrávajú aj v bezprostrednej blízkosti veľkej koksovne. Jej riaditeľ ešte v pondelok uviedol, že v dôsledku ostreľovania areálu sa robia prípravy na zastavenie výroby. Po tom, ako separatisti ostreľovaním poškodili infraštruktúru, sa celá Avdijivka v pondelok ocitla bez elektriny, vody a tepla, píše Ukrinform. Proseparatistická tlačová agentúra DNA dnes informovala, že v dôsledku prerušenia dodávok elektrickej energie uviazlo pod zemou viac ako 200 baníkov.

V meste Avdijivka vyhlásili výnimočný stav

Východoukrajinské mesto Avdijivka sa pripravuje na možnú evakuáciu obyvateľstva vzhľadom na prerušenie dodávok vody, elektriny a tepla. Informoval o tom dnes na sociálnej sieti Facebook predseda vojensko-civilnej správy Doneckej oblasti Pavlo Žebrivskyj. V Avdijivke vyhlásili výnimočný stav a tamojšie úrady začali rokovať o možnej evakuácii obyvateľov s okolitými mestami a dedinami, uviedol Žebrivskyj. Spresnil, že v priebehu dneška by bolo možné z Avdijivky odviezť až 8000 ľudí.

Detailná mapa územia, kde prebiehajú boje

Zariadenia pre deti v danej oblasti môžu okamžite prijať viac ako 1000 detí. Na príjazdových komunikáciách k Avdijivke je v nákladných autách viac ako desať ton potravín. Ozbrojené sily poskytli mestu aj niekoľko poľných kuchýň. Obyvatelia Avdijivky sú od pondelka bez dodávok vody, elektriny a tepla, čo je dôsledkom poškodenia posledného funkčného vedenia privádzajúceho elektrinu do mesta.

Miesta bojov vyznačené na mape

VIDEO Mimoriadna situácia na
Zobraziť galériu (2)

Obnovenie bojov v tejto časti Donbasu si vyžiadalo od víkendu do dnešného dopoludnia životy najmenej desiatich príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl a vyše 30 zranených. Vyplýva to z informácií z vládnych zdrojov. Ostreľovanie sa obnovilo v nedeľu, a to na viacerých úsekoch frontu.

V súvislosti s vývojom v Avdijivke ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok večer prerušil návštevu Nemecka a vracia sa do vlasti. Okrem toho nariadil ministrovi zahraničných vecí Pavlovi Klimkinovi, aby udržiaval kontakt s členmi Bezpečnostnej rady OSN a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Boje v Avdijivke sa odohrávajú aj v bezprostrednej blízkosti veľkej koksovne. Jej riaditeľ ešte v pondelok uviedol, že v dôsledku ostreľovania podnikového areálu sa robia prípravy na zastavenie výroby.

Proseparatistická tlačová agentúra DNA dnes informovala, že v dôsledku prerušenia dodávok elektrickej energie uviazlo pod zemou viac ako 200 baníkov. Prerušenie dodávky elektriny bolo podľa DNA spôsobené ostreľovaním z pozícií vládnych síl. Podľa ruskej televízie začali banskí záchranári operáciu na presun baníkov na povrch.

Viac o téme: BojeUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu