Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Holandsku dnes prebieha referendum o Ukrajine: Kľúčovým faktorom bude účasť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - O asociačnej dohode Európskej únie s Ukrajinou rozhodujú dnes v referende občania Holandského kráľovstva. Volebné miestnosti sa uzavrú o 21.00 h SELČ, prvé odhady výsledkov sa očakávajú o hodinu neskôr.

Asociačnú dohodu Bruselu s Kyjevom rafitikovalo už 27 členských krajín EÚ i Ukrajina. V Holandsku ju podpísala vláda, ktorej postup v prípade negatívneho výsledku plebiscitu nie je zrejmý. Výsledky referenda však pre ňu nie sú právne záväzné.

Plebiscit v Holandsku je výsledkom úsilia euroskeptických iniciatív, ktoré si ho vynútili zozbieraním 400.000 podpisov. Sľubujú si od neho predovšetkým vyslanie jasného protiúnijného signálu, napísala agentúra DPA.

Kým stúpenci dohody pripomínajú nové možnosti v hospodárskej oblasti predovšetkým vďaka dohode o voľnom obchode, kritici vidia v dohode prvý krok na ceste k plnoprávnemu členstvu Ukrajiny v EÚ.

Prieskumy verejnej mienky síce naznačovali prevahu odporcov dohody, avšak až tretina voličov nebola ešte krátko pred hlasovaním rozhodnutá. Znalci pomerov sa domnievajú, že rozhodujúcim faktorom bude účasť na referende, ktoré bude platné iba v prípade účasti najmenej 30 percent oprávnených voličov.

Viac o téme: UkrajinaHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu