Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Porošenko poletí do Bruselu: Bude rokovať o zlej situácii na Ukrajine

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Tlačový úrad Európskej komisie (EK) dnes potvrdil, že ukrajinský prezident Petro Porošenko príde na návštevu do Bruselu ešte do konca augusta. Dôvodom jeho rokovaní v sídle EÚ má byť nová eskalácia násilia na východe Ukrajiny, ktorá spochybňuje dohodnuté prímerie medzi ukrajinskou vládou a proruskými povstalcami.

Najnovšie ozbrojené potýčky v oblasti prístavného mesta Mariupol v Doneckej oblasti majú na svedomí viacero úmrtí medzi vojakmi i civilistami. Predseda EK Jean-Claude Juncker sa dnes telefonicky spojil s Porošenkom, uviedla jeho hovorkyňa Annika Breidthardtová. Spresnila, že hlavnou témou ich rozhovoru bola "súčasná situácia na Ukrajine a implementácia minskej dohody". Breidthardtová zároveň potvrdila, že Porošenko sa stretne s Junckerom v Bruseli do konca tohto mesiaca.

Dohoda o prímerí podpísaná vo februári v Minsku ustanovuje sériu krokov, ktoré majú byť plne vykonané do konca tohto roka. Monitorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) obvinila obe strany z porušenia februárovej dohody známej aj ako Minsk II. Podľa odhadov Organizácie Spojených národov si konflikt na východe Ukrajiny od vypuknutia násilností v roku 2014 vyžiadal viac ako 6500 obetí.

Porošenko poletí do Bruselu:
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu