Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Janukovyč priznal, že nesie časť zodpovednosti za streľbu na Majdane

Viktor Janukovyč Zobraziť galériu (2)
Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč priznáva, že nesie časť zodpovednosti za streľbu do demonštrantov v uliciach Kyjeva, ktoré napokon viedlo k jeho zosadeniu vo februári roku 2014. Uviedol to v rozhovore, ktorý v noci nadnes odvysielala stanica BBC.

Britská spravodajská stanica konštatuje, že sa tak stala prvým západným médiom, ktorému Janukovyč po svojom zosadení a vypuknutí konfliktu na východe Ukrajiny poskytol rozhovor. "Neodmietam svoju zodpovednosť," uviedol Janukovyč v odpovedi na otázku, ktorá sa týkala streľby do demonštrantov na kyjevskom Námestí nezávislosti, známom aj pod miestnym názvom Majdan. 

Vyhlásil, že nikdy nevydal rozkaz, aby bezpečnostné zložky spustili paľbu, ale súčasne priznal, že neurobil dosť pre to, aby sa predišlo krviprelievaniu. Vysvetlil, že "príslušníci bezpečnostných síl plnili svoje povinnosti v súlade s existujúcimi zákonmi. Mali právo použiť zbrane".

Streľba do demonštrantov v Kyjeve si vo februári 2014 vyžiadala viac ako 100 obetí na životoch. Krátko na to bol Janukovyč zosadený parlamentom, ktorý súčasne rozhodol o zmenách v ústave a vypísal predčasné prezidentské voľby - v nich neskôr zvíťazil súčasný prezident Petro Porošenko. 

Pokiaľ ide o nie celkom objasnené okolnosti svojho úteku z Ukrajiny, Janukovyč uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin mu "zachránil život, keď nariadil jednotkám osobitného určenia, aby ho v noci 23. februára 2014 prepravili do Ruska". 

Dodal, že Putin prijal toto rozhodnutie na základe odporúčania "svojich jednotiek osobitného určenia". "Bolo to jeho právo a jeho vec. So mnou to nekonzultoval," vysvetlil Janukovyč. Spresnil, že je Putinovi vďačný za to, že mu "zachránil život". Janukovyč sa domnieva, že jeho život je ohrozený ešte stále. Rovnako však naďalej dúfa v návrat na Ukrajinu z Ruska, kam sa uchýlil. 

Niekoľko týždňov po jeho úteku, v marci 2014, vojaci v uniformách bez identifikačných znakov obsadili postupne prakticky všetky základne ukrajinskej armády na Krymskom polostrove. Nasledovalo kontroverzné referendum o štatúte polostrova, ktorého výsledkom bolo jeho pripojenie k subjektom Ruskej federácie. Tento krok bol povzbudením pre proruské sily na východe Ukrajiny, ktoré v apríli 2014 začali obsadzovať vládne budovy, čo viedlo k silovej reakcii Kyjeva. Ozbrojený konflikt trvá dodnes.

Oblasť Donbasu, ktorej časť stále kontrolujú proruskí separatisti, by podľa Janukovyča mala zostať súčasťou Ukrajiny. Prostredníctvom rozhovoru pre BBC Janukovyč naliehal na lídrov USA a EÚ, aby donútili Kyjev k priamym rokovaniam so zástupcami povstalcov.

Pripomenul, že svojich oponentov v Kyjeve varoval pred vojenským prevratom a zapojením radikálnych krajne pravicových síl. "Varoval som ich, že Majdan im (krajnej pravici) nebude stačiť, pôjdu ďalej. A oni šli ďalej... rozbili už celú krajinu a do tohto konfliktu zatiahli celý svet," konštatoval Janukovyč.

Janukovyč v rozhovore pre BBC vyhlásil, že vojna na Ukrajine je "nočnou morou", ktorá sa stala realitou. Anektovanie Krymu Ruskom označil za "tragédiu", ktorá by sa za jeho vlády nebola stala. "To, čo sa tam stalo, bolo veľmi zlé. Teraz musíme nájsť cestu, ako vyriešiť túto situáciu... Teraz je tam vojna. Hovoria (v Kyjeve) o tom, že si Krym vezmú späť. Ako? Vojnou? Potrebujeme ďalšiu vojnu?" uviedol Janukovyč.

V rozhovore pre BBC Janukovyč odmietol tvrdenia, že spreneveril peniaze patriace ukrajinskému štátu a previedol ich na tajné bankové účty v zahraničí. Poznamenal tiež, že veľkolepá rezidencia pri Kyjeve, ktorá bola po jeho zosadení otvorená pre verejnosť a svojím luxusným vybavením vyvolala všeobecné pobúrenie, nepatrila jemu osobne. Faktúry, ktoré svedčia o miliónoch dolárov vynaložených na tento komplex, Janukovyč označil za "politickú technológiu". Na margo pštrosov v tamojšej mini-zoo uviedol, že "sa tam prosto nejako ocitli".

Janukovyč priznal, že na Ukrajine bola korupcia. "Nikto to nepopiera," vyhlásil. Upozornil, že "uplynulo pol druha roka a tí, ktorí sú pri moci, mali k dispozícii všetky nástroje: Nech nám teda ukážu, kde sú Janukovyčove bankové kontá". "Neexistujú a nikdy neexistovali," zdôraznil.

BBC na svojej stránke pripomína, že medzinárodná organizácia Interpol Janukovyča v januári tohto roku zaradila na zoznam hľadaných osôb po tom, ako ho ukrajinské vedenie obvinilo zo sprenevery miliónov dolárov. 

Janukovyč priznal, že nesie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Viac o téme: Viktor JanukovyčMajdan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu