Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Exprezident Janukovyč túži po návrate: Za problémy Ukrajiny môže prozápadná politika!

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, vyhnaný zo zeme minuloročným prevratom, sa chce vrátiť späť do politiky. Povedal to dnes novinárom z ruskej agentúry RIA Novosti.

Politik, ktorý žije v ruskom exile, je na Ukrajine stíhaný za zneužitie právomoci a streľbu do demonštrantov počas minuloročných februárových demonštrácií, ktoré viedli k jeho pádu.

"Áno, chcem sa vrátiť do politiky," povedal Janukovyč, ktorého proruská Strana regiónov do minulého roka ovládala ukrajinskú politickú scénu. Po nástupe novej, prozápadnej politickej garnitúry v Kyjeve prestala strana existovať. Veľa jej vedúcich osobností zvolila exil, iní sa uchýlili pod prápor nové proruskej politickej formácie Opozičný blok. Tá v minuloročných parlamentných a tohtoročných komunálnych voľbách výraznejšie uspela len na východe Ukrajiny.

Janukovyč politicky pracuje a "robí všetko, čo je v jeho silách". Pomáha vraj ľuďom prenasledovaným na Ukrajine aj tým, ktorí z Ukrajiny utiekli do Ruska aj inam."V Rusku s nimi pochopiteľne udržujem kontakt, pomáham ako môžem," povedal politik, ktorý žije v Rostove nad Donom, zhruba len sto kilometrov od ukrajinských hraníc.

Janukovyč je údajne v styku aj s terajšími členmi ukrajinskej politickej reprezentácie. "Mnohí z nich sa už dnes toľko nehanbia a neboja, ako to bolo povedzme pred rokom. Cítia sa už uvoľnene, keď sa stretávame a rokujeme o problémoch," uviedol bývalý ukrajinský vodca, bez toho, aby kohokoľvek zo svojich diskusných partnerov vymenoval.

Janukovyč sa vlani vo februári z rozbúrenej Ukrajiny dostal vďaka záchrannej operácii ruských tajných služieb, ktorú nariadil prezident Vladimir Putin. Moskva ale od bývalého kyjevského spojenca dala po prevrate fakticky ruky preč, jeho výroky nekomentuje a politické aktivity verejne nepodporuje.

Sám Janukovyč ruskú okupáciu Krymu neprijal a anexiu, rovnako ako proruskú vzburu v Donbase, označuje za dôsledok prozápadnej politiky terajšej ukrajinskej vlády. Tvrdí, že za jeho vlády by sa nič také nestalo.

Viac o téme: RuskoMoskvaViktor Janukovyč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu