Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Krutý čin ukrajinských separatistov: Zadržali a zbili ruského novinára!

Pavel Kanygin Zobraziť galériu (2)
Pavel Kanygin (Zdroj: FB)

KYJEV - Reportéra ruského nezávislého denníka Novaja Gazeta v utorok zbili a krátko zadržali na východe Ukrajiny, informoval Výbor na ochranu novinárov (CPJ) sídliaci v New Yorku. Novinár Pavel Kanygin popísal, že ho držali päť hodín. Vypočúvali ho vraj separatisti podporovaní Ruskom, ktorí patria k samozvanej Doneckej ľudovej republike.

V jednej chvíli naňho mierili zbraňou a pýtali sa ho, či je jedným z nich, alebo patrí k druhej strane (ukrajinskej vládnej). "Keď som im povedal, že podporujem mier, jeden z nich ma päsťou udrel do oka," citoval Kanygina britský denník The Guardian.

Zástupca šéfredaktora ruského opozičného denníka Sergej Sokolov výboru CPJ opísal, že Kanygin v Donecku smeroval do tlačovej kancelárie Doneckej ľudovej republiky, kde chcel požiadať o akreditáciu, aby mohol z oblasti reportovať. Bol prehľadaný a keď u neho našli vizitku jedného ukrajinského novinára, nazvali ho separatisti zločincom a obvinili ho, že pracuje pre ukrajinské médiá.

Pavel Kanygin
Zobraziť galériu (2)
Pavel Kanygin  (Zdroj: FB)

Následne ho donútili podstúpiť krvný test, ktorý bol podľa nich pozitívny na drogy. Šéfredaktor denníka Novaja Gazeta Dmitrij Muratov uviedol, že všetky obvinenia proti jeho reportérovi sú fiktívne. Kanygina následne odviezli na kontrolné stanovisko na ukrajinsko-ruskej hranici a prepustili ho.

"Brániť novinárovi v práci, napádať ho a vyhodiť ho z určitého územia, to všetko len posilňuje predstavu, že Donecká ľudová republika má čo skrývať," uviedla koordinátorka európskych a ázijských programov CPJ Nina Ognianov.

Krutý čin ukrajinských separatistov:
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu