Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poliaci sú pripravení podporiť Ukrajinu: Ak sa kríza zhorší, posilníme jej obranu!

Grzegorz Schetyna Zobraziť galériu (2)
Grzegorz Schetyna (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľsko by spolu s inými krajinami mohlo podporiť obranné kapacity Ukrajiny, pokiaľ by konflikt na východe eskaloval.

Vo štvrtok to povedal poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna. "Nemôžeme vylúčiť, že v prípade novej eskalácie vojenských akcií budeme nútení, spolu s ďalšími krajinami s rovnakým pohľadom na situáciu, prijať rozhodnutie o silnejšej podpore ukrajinského štátu vrátane jeho obranných kapacít," uviedol minister. Dodal tiež, že Poľsko sa uchádza o pozíciu nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN v rokoch 2018 až 2019.

Oznámenie je výsledkom rastúceho napätia spôsobeného zasahovaním Moskvy do konfliktu v susednej Ukrajine. Poľsko patrí k najostrejším kritikom ruskej politiky na východe Ukrajiny a spolu so západnými spojencami obviňuje Moskvu z poskytovania pomoci povstalcom, čo Kremeľ popiera. Poľská vláda vníma dianie na Ukrajine aj ako hrozbu pre národnú bezpečnosť. Vyzvala preto občanov na absolvovanie vojenského výcviku a zintenzívňuje snahy o modernizáciu armádnych síl. V lete sa v Poľsku uskutoční veľké cvičenie asi 10 tisícov vojakov NATO vrátane piatich tisícov vojakov novovytvorenej jednotky rýchleho nasadenia nazvanej Spearhead. Varšava už tiež oznámila, že jej armáda vycvičí tento rok 50 ukrajinských vojenských inštruktorov.

Poliaci sú pripravení podporiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu