Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Do Donbasu smeruje ďalší humanitárny konvoj z Ruska, tvorí ho 120 kamiónov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – V poradí už 25. kolónu pozostávajúcu tentoraz zo 120 kamiónov s humanitárnou pomocou pre východoukrajinský Donbas vypravili dnes z Rostovskej oblasti na juhu Ruska.

Ako informovalo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, časť nákladu tvoria aj darčeky pre veteránov druhej svetovej vojny. Ide o balíčky, ktoré obsahujú potraviny a hygienické potreby, uviedla agentúra TASS. 

Okrem toho kamióny prepravujú aj lieky, potraviny, oblečenie. Kyjevské vedenie má však podozrenie, že kamióny prepravujú aj zbrane, muníciu a ďalšiu vojenskú pomoc pre oddiely proruských separatistov. Ukrajinská agentúra Ukrinform v tejto súvislosti pripomenula, že bojová aktivita proruských povstalcov vždy po dodávke humanitárnej pomoci z Ruska stúpne.

Súčasťou konvoja je podľa agentúry TASS aj technika pre hasičské zbory v oboch samozvaných republikách, ktoré vyradili ich kolegovia z rôznych častí Ruska. Agentúra Ukrinform v tejto súvislosti pripomenula, že Rusko sa vzdalo časti svojej hasičskej techniky v čase, keď jeho regióny na Sibíri zápasia s veľkými lesnými požiarmi.

USA: Rusko na východe Ukrajiny nasadzuje obranné systémy

Spojené štáty v stredu obvinili Rusko z nasadzovania protivzdušných obranných systémov na východe Ukrajiny ako aj výcviku ruských povstalcov, čo je podľa USA porušenie dohody o prímerí. "Na východe Ukrajiny je najviac ruských protivzdušných obranných zariadení od augusta," uviedla v stanovisku hovorkyňa ministerstva zahraničia Marie Harfová. Dodala tiež, že stále komplexnejšia povaha cvičení "nezanecháva pochybnosti o zapojení Ruska". Podľa jej údajov cvičenia zahŕňajú aj ruské drony, čo je nepopierateľný znak ruskej prítomnosti.

Boje na východe Ukrajiny sa v uplynulých týždňoch vystupňovali napriek februárovému prímeriu, pričom každá strana obviňuje z násilia tú druhú. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v pondelok vyjadril presvedčenie, že nárast porušovania prímeria už ustal. Avšak Harfová uviedla, že Moskva posilňuje svoju prítomnosť na ukrajinských hraniciach. "Rusko tam posiela dodatočné jednotky," skonštatovala a dodala, že ide o najväčší počet ruských vojakov na hraniciach od októbra. 

Ukrajina a Západ dlhodobo obviňujú Rusko z podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny, čo Moskva vytrvalo odmieta.

Do Donbasu smeruje ďalší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu