Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dohoda o prímerí na Ukrajine platí len teoreticky: Vzájomné obvinenia, útoky a ďalšie obete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská armáda a proruskí povstalci sa v piatok vzájomne obvinili zo zintenzívňovania útokov na východe krajiny aj napriek dva mesiace starej dohode o prímerí. Konflikt sa za posledné týždne dostal do patovej situácie a dohoda o prímerí podpísaná v Minsku v polovici februára platí len teoreticky, keďže takmer denne prichádzajú z oblasti ďalšie správy o obetiach.

"Nepriateľ výrazne zintenzívnil paľbu na naše pozície zo zbraní, ktoré by v súlade z dohodou z Minska, mali byť (z oblasti) stiahnuté," uviedol hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko. Dodal, že väčšina útokov sa odohrala v blízkosti letiska v Donecku okupovaného povstalcami. Uviedol, že v priebehu posledných 24 hodín, povstalci strieľali na vládnych vojakov zo zbraní s kalibrom 120 a 122 milimetrov, pričom podľa minskej dohody by zbrane s kalibrom vyšším ako 100 milimetrov vrátane delostrelectva, ťažkých mínometov a raketových systémov mali byť z oblasti už dávno stiahnuté. 

Povstalci zase vládnych vojakov v piatok obvinili z použitia tankov v rámci paľby na ich pozície v meste Avdijivka, ktoré je asi 7 kilometrov vzdialené od doneckého letiska. Správu ukrajinská armáda poprela a dodala, že takéto zbraňové systémy v regióne nemá. Armáda tiež uviedla, že v priebehu posledných 24 hodín nebol zabitý ani jeden ukrajinský vojak, dvoch však zranila nášľapná mína.

Dohoda o prímerí na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu