Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Po boku separatistov bojuje na Ukrajine viac ako 100 Nemcov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Viac než 100 nemeckých občanov bojuje po boku proruských separatistov na východe Ukrajiny, informovali v nedeľu nemecké noviny Die Welt.

Väčšina nemeckých bojovníkov je ruského pôvodu a mnohí sú bývalí nemeckí vojaci, uviedli noviny s odvolaním sa na bezpečnostných predstaviteľov. Správu priniesla agentúra DPA. Hovorca nemeckého ministerstva vnútra uviedol, že rezort podnikne opatrenia, aby zabránil v odchode každému, o kom sa dozvie, že má v úmysle cestovať na Ukrajinu a zapojiť sa to tamojších bojov medzi separatistami a vládnymi silami.

Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Melnyk pre Welt povedal, že požiadal nemecké ministerstvá vnútra a zahraničných vecí o kroky, ktoré by zabránili Nemcom pridať sa k bojom na východe jeho krajiny. Nemeckým občanom, ktorí tak urobia, však nehrozia právne dôsledky ako tým, ktorí cestujú do Iraku a Sýrie na výcvik a boj v radoch militantnej organizácie Islamský štát a ktorým hrozí väzenie.

Poslanec Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Stephan Mayer žiada, aby sa táto situácia pre dobrovoľníkov bojujúcich na Ukrajine zmenila. "Keď sa Nemci zúčastňujú na bojových operáciách, potom by sa malo uvažovať o trestnej zodpovednosti za výcvik pre teroristickú skupinu," vyhlásil. Podľa jeho názoru by malo byť najmenej odobraté nemecké občianstvo tým osobám, ktoré majú dvojaké občianstvo.

Porošenko tvrdí, že dohoda o prímerí nefunguje

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil proruských separatistov z nerešpektovania prímeria a vyzval na ďalšie sankcie voči Moskve. Uviedol to v rozhovore pre noviny Bild, informovala dnes agentúra Reuters. "Ukrajina splnila každý jeden bod minskej dohody. Prímerie na našej strane bolo realizované ihneď, ale ruskí bojovníci urobili pravý opak," povedal Porošenko. 

"Každý deň prichádza streľba z ruskej strany, často viac ako 60-krát denne. Celkovo bolo prímerie porušené 1100-krát... Pravdou je, že dohoda nefunguje," dodal ukrajinský prezident. Podľa agentúry Reuters nie sú útoky na východe Ukrajiny už také časté, odkedy začala v polovici februára platiť dohoda o prímerí. Z jej porušovania sa navzájom obviňujú obe strany konfliktu.

Po boku separatistov bojuje
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu