Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin dostal nečakanú zásielku od europoslancov: Za všetko môže táto žena

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Politická skupina liberálov a demokratov (ALDE) v Európskom parlamente (EP) v rámci prebiehajúceho plenárneho zasadnutia europarlamentu v Štrasburgu iniciovala spoločný list adresovaný ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v ktorom protestuje proti súdnemu verdiktu nad bývalou ukrajinskou navigátorkou a operátorkou bojového vrtuľníka Nadijou Savčenkovou.

K autorstvu listu sa prihlásil podpredseda skupiny ALDE, litovský liberálny poslanec Petras Auštrevičius. Poslanec pripomenul, že list podpísalo 46 europoslancov z piatich politických skupín v Európskom parlamente, ktorí týmto spôsobom vyjadrujú protest proti nedávnemu súdnemu rozsudku nad Savčenkovou.

Poslanci EP, ktorí podpísali spoločný list, rozsudok ruských súdnych orgánov nad "ukrajinskou občiankou, pilotkou, členkou Najvyššej rady Ukrajiny a členkou ukrajinskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy" považujú za nezákonný a vymyslený.

Zákonodarcovia EÚ touto cestou ostro kritizujú "politicky podmienené" dehonestujúce rozhodnutie ruského súdu a vyzývajú Rusko, aby prestalo porušovať medzinárodné humanitárne právo, najmä však Tretí ženevský dohovor o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami z 12. augusta 1949.

Europoslanci zároveň naznačili, že sú veľmi znepokojení krehkým a zhoršujúcim sa zdravotným stavom Savčenkovej, ktorá sa v ruskom väzení rozhodla obnoviť suchú hladovku, a vyzvali Moskvu na jej okamžité prepustenie na slobodu. Savčenkovú pred tromi týždňami v Rusku odsúdili na 22 rokov väzenia. Na protest proti tomuto verdiktu Ukrajinka minulý týždeň okrem tuhej stravy prestala prijímať aj tekutiny. 

Spomedzi 13 slovenských europoslancov je signatárom tohto listu Ivan Štefanec (KDH) zo skupiny európskych ľudovcov. Za Českú republiku list podpísalo šesť z celkovo 22 europoslancov. 

Viac o téme: EuroposlanciVladimir PutinNadija Savčenková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu