Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruské úrady popreli informácie o zlyhaní kamery v čase Nemcovovej vraždy

Zomrel vodca ruskej opozície Boris Nemcov Zobraziť galériu (2)
Zomrel vodca ruskej opozície Boris Nemcov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Príslušné moskovské úrady odmietli tvrdenia niektorých médií o tom, že bezpečnostný kamerový systém v oblasti neďaleko Kremľa, kde v piatok večer zavraždili ruského opozičného politika Borisa Nemcova, bol v čase incidentu vypnutý. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti.

"Kamery fungovali bez akýchkoľvek problémov, v predmetnom čase neprebiehali na nich nijaké údržbové práce. Všetky záznamy môžeme poskytnúť na vyšetrovanie," uviedol zástupca mestského oddelenia informačných technológií.

Predstaviteľ Federálnej služby ochrany Ruskej federácie (FSO Rossiji), zodpovednej za bezpečnosť najvyšších štátnych činiteľov, však tvrdí, že priestor Veľkého moskovského mosta, kde bol Nemcov zavraždený, nie je pokrytý kamerovým systémom FSO Rossiji, uviedol pre RIA Novosti Sergej Deviatov. "Naše kamery sú namierené na Kremeľ a oblasť v jeho vnútornom priestore. Veľký moskovský most už nespadá pod našu zodpovednosť, takže tam už nemáme naše kamery," tvrdí Deviatov.

Dvojica kľúčových svedkov vraždy už vypovedala na polícii a poskytla popis vraha, vďaka čomu bol vytvorený jeho identikit. Polícia pátra po 170-175 centimetrov vysokom mužovi s krátkym účesom, ktorý mal oblečené modré džínsy a hnedý sveter. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (SK Rossiji) plánuje začať vyšetrovanie i ukrajinskej modelky Anny Duryckej, ktorá bola v inkriminovanom čase s Nemcovom. Zo streľby vyviazla bez zranení.

Lavrov: Nemcovova vražda bola ohavným zločinom, vinníkov potrestáme

Vražda ruského opozičného politika Borisa Nemcova bola "ohavným zločinom" a nesmie byť zneužitá na vytĺkanie politického kapitálu. Popri konferencii Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve to dnes uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Šéf ruskej diplomacie na margo piatkovej vraždy zároveň uviedol, že vyšetrovanie vedie sám ruský prezident Vladimir Putin. Lavrov prisľúbil, že páchatelia budú vydaní spravodlivosti. "Pokus o zneužitie ohavnej vraždy Borisa Nemcova na politické účely by bolo znesvätením jeho pamiatky," povedal Lavrov plénu. Citovala ho agentúra Reuters.

"Musíme zabrániť akémukoľvek spolitizovaniu ľudskoprávnej agendy, alebo - čo by bolo ešte horšie - zneužiť ju ako prostriedok na rozdúchavanie sporov," podotkol Lavrov v Ženeve. Nemcov bol otvoreným kritikom Kremľa a Putinovu vládu obviňoval z vedenia nevyhlásenej vojny proti západnému susedovi Ruska.

Lavrov však takisto vyzval Ukrajinu, aby sa dištancovala od "extrémistov" na východe štátu a usilovala sa o mierové smerovanie. Podľa neho sa v implementácii minskej dohody dosiahli "hmatateľné výsledky a "konsolidácia" prímeria. Lavrov vyzval kyjevskú vládu, aby zrušila "de facto blokádu" donbaskej oblasti, obnovila hospodárske vzťahy, vyplácala sociálne dávky, znovu zaviedla bankové služby a slobodu pohybu z Donbasu do iných častí Ukrajiny.

Ruské úrady popreli informácie
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu