Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Podľa Hammonda separatisti na Ukrajine už minskú dohodu porušili

Phillip Hammond (vľavo) a Péter Szijjártó Zobraziť galériu (2)
Phillip Hammond (vľavo) a Péter Szijjártó (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Separatisti na Ukrajine už minskú dohodu porušili: hladina otvoreného konfliktu sa síce znížila, nie je však jasné, čo separatisti urobia, preto treba byť pripravený na každú možnosť, vyhlásil dnes v Budapešti britský minister zahraničných vecí Philip Hammond po schôdzke so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóm.

Podľa agentúry MTI Hammond, ktorý priletel vo štvrtok na pozvanie Szijjártóa na dvojdňovú návštevu Budapešti, vyjadril názor, že Rusko presadzuje svoje záujmy čoraz väčšou silou. Ako dodal, sankcie Európskej únie sú účinné, ale Rusko sa snaží dosiahnuť rozkol medzi krajinami. "Sankcie budú trvať dovtedy, kým strany nesplnia svoje záväzky vyplývajúce z minskej dohody," zdôraznil Hammond, podľa ktorého nemožno dopustiť, aby sa ukrajinské ozbrojené sily rozpadli, avšak napriek tomu Ukrajine zatiaľ nebudú dodané zbrane.

Ministri sa zhodli v tom, že riešenie ukrajinskej krízy je možné iba mierovým spôsobom, preto vyzvali obe strany na dodržiavanie minskej dohody. Szijjártó podotkol, že Maďarsko sa v tejto záležitosti aj v budúcnosti bude pridržiavať všetkých spoločných európskych rozhodnutí. Podľa šéfa maďarskej diplomacie Maďarsko i Británia robia mnoho pre zlepšenie konkurencieschopnosti Európy; obe krajiny dosiahli v ekonomickom raste a zamestnanosti dobré výsledky.   

"Maďarsko sa domnieva, že z hľadiska dlhodobého zabezpečenia konkurencieschopnosti Európskej únie je dôležité byť otvorený strategickej spolupráci s krajinami mimo EÚ, ako aj s mimoeurópskymi oblasťami," dodal Szijjártó. Maďarsko podporí dohodu o voľnom obchode EÚ so Spojenými štátmi, ak sa v priebehu rokovaní dosiahnu výsledky výhodné aj pre Maďarsko, konštatoval maďarský minister.

Hammond označil pripravovanú dohodu za veľmi dobrú príležitosť z hľadiska budúcnosti Európy. "Európa sa nemôže izolovať vo svetovom hospodárstve, musí čeliť výzvam rozvíjajúcich sa ekonomík. Musí zvyšovať svoju účinnosť a musí súčasne zachovať aj životnú úroveň občanov Európy," dodal.

Ministri zahraničných vecí hovorili aj o význame boja proti Islamskému štátu (IS). Szijjártó podčiarkol, že je nutné skoncovať s vraždením a prenasledovaním kresťanov i iných spoločenstiev. Ako informoval, Maďarsko plánuje rozšíriť svoj príspevok k snahám medzinárodnej koalície v boji proti IS. Hammonda prijal v Budapešti aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, s ktorým prerokoval aktuálne otázky EÚ a situáciu na Ukrajine.

Zatkli osem Španielov, údajne bojovali na strane separatistov na Ukrajine 

Španielska polícia zatkla dnes osem občanov krajiny podozrivých z účasti v bojoch na východe Ukrajiny na strane proruských separatistov. Španieli skončili v rukách polície po raziách, ktoré sa ráno konali v šiestich častiach krajiny, informovala polícia vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AP. Polícia taktiež uviedla, že operácia stále pokračuje. Ďalšie podrobnosti nezverejnila.

Podľa Hammonda separatisti na
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu