Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prímerie na Ukrajine vyzeralo nádejne: Hlásia však ďalších mŕtvych, očakávajú prísun smrtiacich zbraní!

Ukrajina Zobraziť galériu (10)
Ukrajina (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajinská armáda oznámila, že pri stretoch s povstalcami na východe Ukrajiny zahynuli za posledných 24 hodín traja jej vojaci a ďalších sedem bolo zranených. Ide o prvé obete za posledné tri dni, keďže predchádzajúce dva dni Kyjev žiadne obete nehlásil. Nové úmrtia vyvolávajú obavy, či bude uzavreté prímerie skutočne platiť. Hovorca ukrajinskej armády Anatolij Stelmach povedal, že noc v konfliktnej zóne bola relatívne pokojná, hoci armáda zaznamenala ojedinelé útoky povstalcov na vládne pozície.

Na východe Ukrajiny v piatok pokračuje sťahovanie ťažkých zbraní z frontovej línie. Povstalci, ktorí začali zbrane sťahovať už pred dvoma dňami, tvrdia, že proces na 90 percent ukončili. Vládne sily začali so sťahovaním len vo štvrtok, pričom ako dôvod meškania uviedli pokračujúce ostreľovanie zo strany povstalcov. Armáda podľa hovorcu ministerstva obrany Serhija Galuška zostáva v pohotovosti a je pripravená čeliť prípadnej povstaleckej ofenzíve. "Pozdĺž frontovej línie zostáva dostatočný počet jednotiek a vybavenie pre prípad, že teroristi a jednotky, ktoré ich podporujú, porušia prímerie," vyhlásil. Kyjev sa obáva, že separatisti plánujú novú ofenzívu s cieľom obsadiť prístav Mariupoľ pri Azovskom mori. Jeho získanie by otvorilo najkratšiu pozemnú cestu z Ruska na anektovaný Krym.

Ukrajina
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina potvrdila prísun smrtiacich zbraní zo zahraničia

Ukrajina potvrdila prísun smrtiacich zbraní zo zahraničia, informovala dnes televízia 112 s odvolaním sa na agentúru Ukrajinski novyny.

Túto informáciu podľa agentúry potvrdil na dnešnom brífingu zástupca tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Oleh Hladkovskyj. Nijaké ďalšie podrobnosti však neuviedol s odvolaním sa na štátne tajomstvo.

Petro Porošenko na Medzinárodnej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Podľa agentúry TASS Hladkovskyj na otázku, či majú ukrajinské sily k dispozícii nové smrtiace zbrane, reagoval: "Sme v kontakte s celým svetom. Smrtiace zbrane dostávame."

Ukrajinský prezident Petro Porošenko 24. februára podľa agentúry TASS oznámil, že na medzinárodnej výstave zbrojárskej techniky IDEX 2015 v Spojených arabských emirátoch uzavrel Kyjev 20 kontraktov o dodávkach zbraní. Spresnil, že obranné zbrane dodajú Ukrajine americké, európske a blízkovýchodné spoločnosti.

Petro Porošenko na Medzinárodnej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Ruský prezident Vladimir Putin v polovici februára uviedol, že Moskva má informácie o tom, že Ukrajina už dostáva zbrane zo zahraničia.

Na východe Ukrajiny pokračuje sťahovanie ťažkej techniky z frontovej línie

Ukrajinská armáda i prorurskí separatisti pokračovali dnes v sťahovaní ťažkej techniky z frontovej línie na východe krajiny, pričom sa naďalej vzájomne obviňovali z porušovania prímeria v oblasti. V zmysle minských dohôd by proces odsunu ťažkých zbraní mal skončiť v priebehu dvoch týždňov.

Informácie, ktoré dnes v Kyjeve zverejnil hovorca ukrajinských ozbrojených síl Andrij Lysenko, naznačujú, že úplný pokoj zbraní na východe krajiny nepanuje. V priebehu uplynulých 24 hodín tam podľa jeho slov prišli o život traja ukrajinskí vojaci, ďalších sedem utrpelo zranenia. V stredu a vo štvrtok pritom ukrajinská armáda po dlhšom čase nezaznamenala straty na životoch.

Trosky Doneckého letiska vydali
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Ako vyplynulo z Lysenkových slov, ukrajinská strana sa obáva, že by separatisti mohli po získaní kontroly nad strategicky dôležitým mestom Debaľceve začať s ofenzívou na prístavné mesto Mariupol. Podľa jeho slov už konvoj s raketometmi typu GRAD opustil Doneck a vydal sa smerom k polmiliónovému mestu na brehu Azovského mora.

Tak Európska únia, ako aj Spojené štáty už skôr dali najavo, že prípadný útok na Mariupol by predstavoval porušenie minských dohôd a pravdepodobne by viedol k uvaleniu ďalších sankcií na Ruskú federáciu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Fakt, že na východe Ukrajiny dochádza k sťahovaniu ťažkej techniky, potvrdila aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Druhý muž jej misie Alexander Hug pre ruskú televíznu stanicu RT uviedol, že vnímajú opatrenia oboch strán konfliktu v záujme naplnenia minských dohôd. Súčasne potvrdil pohyby zbraní, aj keď dodal, že je ešte priskoro hovoriť o ich trvalom stiahnutí.

Ukrajinská armáda je pripravená vrátiť ťažké zbrane na ich predchádzajúce pozície pri frontovej línii, ak bude pokračovať porušovanie minskej mierovej dohody. Vyhlásil to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Porošenko údajne dohodol v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jeho slov "vojenská hrozba z východu" pretrváva napriek dohodnutému prímeriu medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. "Aj v prípade najoptimistickejšieho scenára bude vojenská hrozba z východu, bohužiaľ, pretrvávať," dodal ukrajinský prezident.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes v Moskve vyzval ukrajinskú vládu, aby zmenila kurz krajiny a nepribližovala sa viac k Severoatlantickej aliancii (NATO). Ak sa tak nestane, hrozí Ukrajine rozkol, formuloval ruský minister a dodal, že navyše by došlo k ohrozeniu dôvery a stability v transatlantických vzťahoch, ak by sa Ukrajina zriekla štatútu neutrálnej krajiny.

Lavrov súčasne v súvislosti s krízou na Ukrajine obvinil USA z "bezprecedentnej protiruskej kampane", ale dodal, že sa Washingtonu nepodarilo vytvoriť širokú koalíciu proti Moskve. "Prevažná väčšina štátov sveta, ale aj Európy, chce s Ruskom udržiavať normálne vzťahy," zdôraznil.

Ruské humanitárne konvoje
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Twitter)

Po prvý raz sa neobvykle otvorene postavila na stranu Moskvy Čína. Veľvyslanec ázijskej veľmoci v Belgicku Čchü Sing sa podľa čínskej štátnej agentúry vyjadril, že príčinou krízy je mocenská hra medzi západnými mocnosťami a Ruskom a že zasahovanie zvonku konflikt vyostrilo. Rusko by sa mohlo cítiť, že sa k nemu pristupuje neférovo, varoval čínsky diplomat a dodal, že Západ by mal zohľadniť skutočné bezpečnostné potreby Ruskej federácie.

Zatkli osem Španielov, ktorí bojovali na strane separatistov na Ukrajine

Španielska polícia zatkla dnes ráno osem občanov krajiny podozrivých z účasti v bojoch na východe Ukrajiny na strane proruských separatistov. Španieli skončili v rukách polície po raziách, ktoré sa ráno konali simultánne v mestách a regiónoch Madrid, Katalánsko, Navarra, Astúria, Murcia a Extremadura. V rámci nich sa uskutočnilo aj niekoľko domových prehliadok, informovala agentúra EFE s odvolaním sa na španielske ministerstvo vnútra.

Ukrajina
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Medzi zatknutými sú traja bývalí príslušníci ozbrojených síl. Obvinení sú z prechovávania strelných zbraní a výbušnín a účasti na aktivitách v zahraničí, ktoré sú v rozpore so záujmami Španielska.

Zadržané osoby prišli na Ukrajinu v roku 2014 a iba nedávno sa vrátili do Španielska. Všetci sa pripojili k proruskej separatistickej skupine bojujúcej v Luhanskej a Doneckej oblasti. Počas svojho pobytu na Ukrajine umiestňovali na sociálne siete informácie zo svojho výcviku vrátane záberov, ktoré ich zachytávajú v  polovojenských uniformách a pri narábaní s útočnými puškami a výbušnými zariadeniami, uviedol vo vyhlásení rezort vnútra v Madride.

Prímerie na Ukrajine vyzeralo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu