Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Správa odhalila Putinove plány: Invázia aj za cenu 3. svetovej vojny, ešte pred revolúciou!

Putin na cvičení v Petrohrade v marci 2014, už vtedy mal plány Zobraziť galériu (2)
Putin na cvičení v Petrohrade v marci 2014, už vtedy mal plány (Zdroj: Foto: SITA)

MOSKVA - So šokujúcim tvrdením prišiel redaktor popredného nezávislého ruského denníka. Tento týždeň plánuje zverejniť údajne oficiálny strategický dokument z Kremľa, ktorý hovorí o ruskej invázii Ukrajiny v roku 2014. Dokument pritom unikol ešte pred tým, ako na Ukrajine vypukla revolúcia. Vyvracia tvrdenie Kremľa, že iba chráni svojich občanov proti agresii z Kyjeva.

Redaktor Dmitri Muratov z denníka Novaya Gazeta tvrdí, že dokument bol pripravený pre ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý ho nariadil zhotoviť zo svojho úradu vo februári 2014 po týždňoch protivládnych protestov v Kyjeve.

Muratov zverejnil dokument v rozhovore pre ruské rádio Echo Moskvy, o jeho autenticite je presvedčený. V dokumente z roku 2014 stojí, že Moskva bola nútená zasiahnuť na Ukrajine kvôli prípadnej strate ukrajinského trhu pre dodávky ruskému zemnému plynu. V dokumente sú uvedené riziká, ktoré by hrozili ruskej ekonomike a západoeurópskym spotrebiteľom, pokiaľ by Moskva mala stratiť kontrolu nad potrubím na prepravu zemného plynu cez Ukrajinu na západný trh.

Podľa portálu inquisitr dokument dokazuje, že Putin plánoval konflikt, ktorý môže rozpútať tretiu svetovú vojnu, už dlho. Muratov tiež povedal, že strategický dokument bol pripravený v období od 4. do 15.februára 2014. Tvrdí, že ho mali k dispozicii aj oni ešte pred tým, ako všetko vypuklo. Janukovyč nakoniec opustil Ukrajinu 22. februára. Analytici sa zhodujú, že Putin konal a koná plánovane.

Novaya Gazeta, ktorú založil bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov, je známa pre svoje agresívne vyšetrovania korupcie v Kremli. V roku 2015 boli noviny nominované na Nobelovu cenu za mier. Šesti novinári z denníka boli zabití od roku 2001, vrátane kritičky Kremľa Anny Politskovskayaovej, ktorú zblízka zastrelili v roku 2006 po zverejnení článku, kde sa kriticky vyjadrovala voči Kremľu kvôli vojenskej akcii v Čečensku.

Obete z pondelka

Dvaja ľudia boli zabití v nedeľu po výbuchu bomby neďaleko mesto Charkov, najmenej ďalší desiati sa zranili. Stalo sa tak počas prvého výročia od zvrhnutia vlády bývalého prezidenta Janukovyča. 

Polícia uviedla, že zatkla niekoľko podozrivých. Bezpečnostný poradca Ukrajiny povedal, že dotyční dostali zbrane a výcvik v Rusku. Moskva je doteraz obviňovaná zo zásobovania rebelov zbraňami, stíhačkami a iným materiálom. Kremeľ opakovane popiera akúkoľvek priamu účasť. 

Správa odhalila Putinove plány:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu