Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Generál NATO varuje pred svetovou vojnou: Rusi ohrozujú existenciu ľudstva!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Spôsob, akým sa Rusko angažuje v bojoch na Ukrajine, môže vyústiť v ďalekosiahly vojenský konflikt, ktorý bude ohrozovať našu samotnú existenciu.

Vo svojom prejave v Londýne to dnes povedal britský generál Adrian Bradshaw, zástupca hlavného veliteľa síl Severoatlantickej aliancie (NATO) v Európe. Podľa neho je možné, že ruský prezident Vladimír Putin využije taktiku hybridnej vojny k tomu, aby ovládol územia členov NATO, napríklad v Pobaltí. Rusko stále odmieta, že by sa akokoľvek priamo zapájalo do bojov na východe Ukrajiny. NATO ale považuje účasť ruských jednotiek a dodávky zbraní proruským povstalcom zo strany Moskvy za overený fakt.

"Hrozba zo strany Ruska a riziko zlého odhadu, ktorá môže vyústiť vo strategický konflikt, akokoľvek je teraz nepravdepodobný, predstavuje existenčné ohrozenie celého nášho bytia," vyhlásil Bradshaw, ktorý podporuje plán NATO rozmiestniť v členských krajinách východnej Európy jednotky schopné zareagovať na prípadný útok. Tie by potom podľa neho boli schopné lepšie čeliť hybridnej vojenskej taktike, ktorú Rusko využilo napríklad pri invázii na Krym. Vtedy bolo kvôli nasadeniu neuniformovaných vojakov ťažké odhadnúť rozsah celej operácie a riadne na ňu zareagovať. Rusi sú podľa Bradshawa vo výhode, pretože dokážu veľmi rýchlo nasadiť značné sily, zatiaľ čo Severoatlantickej aliancii by prípadná reakcia kvôli zložitým rozhodovacím procedúram trvala dlhšie.

Generál NATO varuje pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu