Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Debaľceve po intenzívnych bojoch: Padli tisíce separatistov, prišli o tanky aj raketové systémy

Proruskí separatisti sa pripravujú na presun Zobraziť galériu (10)
Proruskí separatisti sa pripravujú na presun (Zdroj: SITA)

KYJEV - Od začiatku tohto roka zahynulo v bojoch o mesto Debaľceve 2911 proruských militantov, informoval dnes na brífingu v Kyjeve hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko. Z tohto počtu podľa jeho slov 868 militantov zahynulo od 15. februára, keď začalo platiť prímerie.

"Od začiatku roka pri Debaľceve prišli ilegálne ozbrojené skupiny aj o 42 tankov, 33 obrnených bojových vozidiel a 27 raketových systémov. Počas prímeria stratili osem tankov, 11 obrnených bojových vozidiel a štyri raketové systémy," citovala Lysenka agentúra Ukrinform.

Agentúra dodala, že aj napriek vyhlásenému prímeriu "Ruskom podporovaní teroristi" stále ostreľujú pozície ukrajinskej armády v Donbase.

Separatisti a vládne sily si vymenili zajatcov

V Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa uskutočnila dnes výmena zajatcov medzi separatistami a vládnymi silami, informovala agentúra TASS.

Výmena sa podľa nej týkala 52 separatistov a 140 ukrajinských vojakov. Vyše 100 z týchto vojakov sa dostalo do zajatia pri meste Debaľceve, informovalo tlačové oddelenie organizácie Ukrajinská voľba. Na jej čele stojí Viktor Medvedčuk, zástupca Kyjeva v tzv. kontaktnej skupine, ktorý organizoval výmenu zajatcov za ukrajinskú stranu.

Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na ukrajinskú vládu, však bolo prepustených 139 vojakov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým podľa agentúry AP oznámil, že "v blízkej budúcnosti bude prepustených 140 našich hrdinov".

Výmena všetkých zajatcov bola ukotvená v mierovej dohode podpísanej minulý týždeň. Nie je však známe, koľko zajatcov sa nachádza na oboch stranách konfliktu, hoci doneckí separatisti tvrdia, že Kyjev zadržiava približne 580 ich druhov.

Ukrajinská armáda oznámila zostrelenie nepriateľského bezpilotného lietadla

Ukrajinská armáda zostrelila nepriateľské bezpilotné lietadlo, ktoré vykonávalo špionáž pri meste Pervomajsk v Luhanskej oblasti, informovala dnes agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačové oddelenie protiteroristickej operácie (ATO).

Ukrajinská armáda tvrdí, že z piatka na dnes zaregistrovala 15 preletov nepriateľských bezpilotných lietadiel pozdĺž línie kontaktu.

"Sily protivzdušnej obrany zostrelili bezpilotné lietadlo pri meste Pervomajsk v Donbase," uvádza sa v správe ATO.

Tlačové oddelenie dodalo, že "včera a v skorých ranných hodinách 21. februára došlo k výraznému zosilneniu nepriateľskej spravodajskej činnosti v zóne bojových jednotiek ATO".

Podľa Porošenka armáde dôveruje 74 percent Ukrajincov

V súčasnosti má ukrajinská armáda najvyššiu mieru dôvery zo strany verejnosti od získania štátnej nezávislosti, vyhlásil dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko na stretnutí s aktivistami v Záporožskej oblasti. Podľa agentúry UNIAN Porošenko konštatoval, že armáde dôveruje 74 percent Ukrajincov.

"Včera som videl najnovšie údaje sociologických štúdií, ktoré to dokazujú. Ide o najvyšší indikátor dôvery v armádu za celú históriu Ukrajiny," dodal Porošenko.

Agentúra UNIAN uviedla, že ukrajinský prezident pricestoval do Záporožskej oblasti na pracovnú návštevu, počas ktorej predstavil aj novú predsedníčku regionálnej štátnej správy Valentinu Rezničenkovú.

EÚ rieši neustále porušovanie prímeria na Ukrajine

Predseda Európskej rady Donald Tusk otvoril rokovania s európskymi lídrami o zvážení nových krokov, pomocou ktorých sa vytvorí tlak na separatistov na východe Ukrajiny a Rusko pristúpi k dodržiavaniu minulotýždňových mierových dohôd. Napísala to v noci nadnes agentúra AP.

Podľa Tuskovho piatkového vyjadrenia došlo k "viac ako 300 porušeniam" prímeria, ktoré malo pred týždňom vstúpiť do platnosti. Európska únia sa už podľa neho evidentne "blíži k bodu, keď už budú akékoľvek diplomatické snahy bezvýznamné, pokiaľ nebudú podporené ďalšími krokmi".

Mesto Debaľceve po konflikte
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Európska dvadsaťosmička už zmrazila účty a uvalila vízové embargo pre 151 separatistov a ruských predstaviteľov, pričom opatrenia sa vzťahujú tiež na 37 spoločností. Brusel zaviedol ekonomické a politické sankcie aj voči Moskve. Európska únia sa momentálne nachádza v štádiu posudzovania nových sankcií, dodala AP.

Pápež a Merkelová hovorili o Ukrajine a boji proti chudobe

Na druhej súkromnej audiencii od nástupu do funkcie prijal dnes pápež František v Apoštolskom paláci vo Vatikáne nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

Stretnutie sa podľa Vatikánu konalo vo veľmi srdečnej atmosfére a trvalo asi 40 minút. Pápež a Merkelová si na ňom tradične vymenili darčeky: kancelárka venovala pápežovi CD disky s dielami Johanna Sebastiana Bacha, pápež sa odvďačil upomienkovou medailou s vyobrazením Svätého Martina, dávajúceho svoj kabát chudobným. Tento motív má podľa Františka pripomínať svetovým lídrom, že ich úlohou je "chrániť svojich chudobných", informovala agentúra AP.

Proruskí separatisti
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Nemecká kancelárka odovzdala pápežovi aj obálku s peniazmi určenými pre deti utečencov z Blízkeho východu.

Merkelová novinárom povedala, že s pápežom hovorila o širokom spektre tém, vrátane konfliktu na Ukrajine a boja proti chudobe. Dotkli sa aj agendy tohtoročného nemeckého predsedníctva v skupine siedmich najvyspelejších krajín (G7), ktorej summit sa uskutoční v júni v bavorskom zámku Elmau. Formát skupiny, ktorý zahŕňa Rusko (G8), je v súčasnosti pozastavený z dôvodu konfliktu na Ukrajine.

Debaľceve po intenzívnych bojoch:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Po audiencii sa Merkelová stretla so štátnym sekretárom Svätej stolice Pietrom Parolinom, ako aj so zástupcami cirkvi, vedcami a umelcami. Už v piatok večer si prezrela Sixtínsku kaplnku.

Zosadený ukrajinský prezident Janukovyč sa chce vrátiť do vlasti

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes z Ruska odkázal, že sa vráti do vlasti hneď, ako bude možné. Podľa jeho slov vládne na Ukrajine bezprávie, za ktoré je zodpovedný súčasný režim.

"Je mi ľúto, že som nemohol nič urobiť," povedal Janukovyč pre ruskú televíziu Prvý kanál v súvislosti s tragickými udalosťami spred roka.

Neoznačená vojenská technika na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Ak hovoríme o súčasnosti, vrátim sa hneď, ako to bude možné a urobím všetko pre to, aby som uľahčil život ukrajinskému ľudu," uviedol exprezident s tým, že "hlavnou úlohou je momentálne zastaviť vojnu".

Podľa agentúry TASS Janukovyč konštatoval, že nechce byť outsiderom udalostí na Ukrajine. "Nemám však možnosť sa vrátiť a netajím sa tým, že som posielal ľudí na Ukrajinu, aby monitorovali situáciu. Stále ju sledujeme," poznamenal.

Neoznačená vojenská technika na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Všetci sa však domnievajú, že naši oponenti, naši nepriatelia urobia všetko pre to, aby ma zničili. Všetci moji spojenci sú kategoricky proti tomu, aby som išiel na Ukrajinu," dodal Janukovyč.

Biden odsúdil ofenzívu separatistov

Americký viceprezident Joe Biden v telefonickom rozhovore s ukrajinskými lídrami v noci nadnes ostro odsúdil ofenzívu proruských separatistov na mesto Debaľceve na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Biely dom.

Neoznačená vojenská technika na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Biden si osobitne zatelefonoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, ako aj premiérom Arsenijom Jaceňukom. S oboma týmito politikmi konzultoval alternatívy "efektívneho monitorovania" prímeria a odsunu ťažkej bojovej techniky z oblastí na východe Ukrajiny, špecifikoval predmet viceprezidentových rozhovorov v tlačovom vyhlásení Biely dom. Biden sa tiež s ukrajinskými lídrami zhodol na tom, že Rusko sa už ďalej nemôže skrývať za "falošné tvrdenie", že separatisti konajú samostatne.

Debaľceve po intenzívnych bojoch:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinská vláda a proruskí separatisti sa aktuálne vzájomne obviňujú z nedodržiavania v Minsku dohodnutého prímeria. Konflikt na východe Ukrajiny si dosiaľ vyžiadal už vyše 5600 obetí, pričom donútil viac ako milión tamojších obyvateľov opustiť svoje domovy. Boje sa začali minulý rok v apríli, mesiac po tom, ako Rusko anektovalo Krymský polostrov. Moskva opakovane odmieta tvrdenia západných krajín o tom, že vyzbrojuje separatistov.

USA označili Rusko za hrozbu

Spojené štáty upozornili dnes Rusko, že jeho úsilie na podporu separatistov na východe Ukrajiny - napriek dohode o prímerí - je priamou hrozbou voči "modernému globálnemu poriadku" a mohlo by priniesť dodatočné náklady.Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová uviedla, že ruské kroky "podkopávajú medzinárodnú diplomaciu a multilaterálne inštitúcie - základy nášho moderného globálneho poriadku".

Podľa nej sú Spojené štáty zamerané na podporu implementácie minských dohôd. "A ak Rusko a separatisti nebudú implementovať dohodu, neukončia násilie, prídu dodatočné náklady," citovala Psakiovú agentúra Reuters.

Debaľceve po intenzívnych bojoch:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu