Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusi odsúdili krymského Ukrajinca: Sedem rokov tvrdého žalára za údajné bombové útoky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

MOSKVA - Mestský súd v Moskve dnes odsúdil na sedem rokov tvrdého žalára krymského Ukrajinca Gennadija Afanasjeva za údajnú prípravu teroristických útokov na okupovanom polostrove. Agentúre TASS to oznámila hovorkyňa súdu Uljana Solopovová. Afanasiev podľa tvrdenia ruskej kontrarozviedky FSB tento rok v máji pripravoval bombové útoky na ruské objekty v Simferopole.

Afanasiev žil na Kryme a bol aktívnym odporcom marcovej ruskej anexie, ktorej predchádzala ozbrojená operácia maskovaných ruských vojakov. Po májovom zatknutí bol internovaný v Moskve. Spočiatku bol súdený v kauze údajnej diverznej skupiny známeho ukrajinského filmového režiséra Oleha Sencova. Podľa ruských žalobcov sa Afanasiev k svojej vine priznal a jeho prípad bol neskôr súdený samostatne.

Podľa žaloby chcel Afanasiev so svojimi druhmi 9. mája vyhodiť do povetria pamätník sovietskym vojakom a boľševickému vodcovi Vladimirovi Leninovi v Simferopole. Skupina napojená údajne na ukrajinskú nacionalistickú organizáciu Pravý sektor chcela podľa žalobcov spáchať bombový útok aj proti úradovni simferopolskej pobočky ruskej vládnej strany Jednotné Rusko.

Režisér Sencov je zadržiavaný v moskovskej väznici Lefortovo a na proces ešte len čaká. K jeho prepusteniu vyzvala Amnesty International aj filmové zväzy na Ukrajine a v Rusku. Osobne za Sencova intervenovali listom do Kremľa režiséri Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová, Krzysztof Zanussi a Andrzej Wajda. Podľa vedenia Pravého sektora Sencov členom tohto zoskupenia nikdy nebol a nie je.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu