Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prímerie na Ukrajine sa opäť porušuje: Separatisti ostreľovali vládne sily!

Proruskí separatisti spustili paľbu na pozície vládnych síl
Proruskí separatisti spustili paľbu na pozície vládnych síl (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Proruské separatistické jednotky na východe Ukrajiny za posledných 24 hodín najmenej 14-krát ostreľovali pozície vládnych síl. Informovalo o tom dnes v Kyjeve velenie vládnej protiteroristickej operácie (ATO).

Vo väčšine prípadov použili ručné strelné zbrane, ale v dvoch prípadoch nasadili aj systém Grad i mínomety. Oblasťou konfliktu bolo okolie lokalít Frunze, Krymskoje, Stanica Luhanskaja, Avdijivka, Nikišyno a Debaľcevo.

Delostrelectvo ATO na paľbu protivníka nijako nereagovalo, uvádza sa vo vyhlásení velenia ATO. Vládne jednotky podľa ATO plnia rozkazy, ktorých cieľom je udržať zaujaté pozície a obnoviť bojaschopnosť oddielov.

Podobne ako v uplynulé dni, aj dnes došlo k vzájomnému obviňovaniu sa z porušovania prímerie, keď aj zástupca veliteľa proruských jednotiek v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) Eduard Basurin informoval, že vládne jednotky narušili najnovšiu dohodu o prímerí najmenej desaťkrát, a to paľbou z ručných zbraní, mínometov a guľometov.

Predpokladá sa, že toto zastavenie paľby by mohlo predchádzať ďalšiemu kolu rokovaní o urovnaní konfliktu v Donbase, v ktorom ako sprostredkovateľ vystupuje aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu